Economie

Suedia anunță că gazoductul Nord Stream s-a fisurat ca urmare a unor explozii. Nord Stream nu va mai livra gaz în Europa în această iarnă

Postul TV suedez SVT a precizat că seismologii au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore.

„Stațiile de măsurare din Suedia și Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeași zonă cu scurgerile de gaz.

Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, spune seismologul suedez Bjorn Lund, potrivit The Guardian.

Vezi și – Sabotaj rusesc? Prețul gazului la bursă a explodat după ce gazoductul Nord Stream s-a „spart” / Experții explică de ce Gazprom este principalul beneficiar / VIDEO

Prima explozie a fost înregistrată la ora 2.03 în noaptea de luni, iar a doua la 19.04 luni seara. Avertismentele privind scurgerile de gaz au venit de la administrația maritimă la ora 13.52, respectiv 20.41, luni, după ce navele au detectat bule la suprafață. SVT a obținut coordonatele exploziilor măsurate și acestea se află în aceeași zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat evenimentele drept “un act de sabotaj”, în timp ce liderul danez Mette Frederiksen a declarat că nu poate exclude acest lucru după ce au fost detectate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 și 2, care sunt pline de gaz, dar nu livrează combustibilul în Europa.

Dna Frederiksen, dl Morawiecki și președintele polonez Andrzej Duda au deschis simbolic o supapă pe o conductă galbenă aparținând Conductei Baltice, un nou sistem care va transporta gazul norvegian prin Danemarca și Marea Baltică până în Polonia.

“Era dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit”, a declarat Morawiecki. “O eră care a fost marcată de șantaj, amenințări și șantaj”.

Niciun oficial nu a prezentat dovezi cu privire la cauzele problemelor de la Nord Stream, dar în Europa Centrală, unde neîncrederea în Rusia este foarte mare, au existat temeri că Moscova și-a sabotat propria infrastructură din răutate sau pentru a avertiza că toate conductele sunt vulnerabile la atacuri.

Scurgerile au apărut în largul coastelor Danemarcei și Suediei, ridicând miza asupra faptului că infrastructura energetică din apele europene este vizată și ducând la o mică creștere a prețurilor la gazele naturale.

“Putem vedea în mod clar că acesta este un act de sabotaj, un act care probabil înseamnă un următor pas de escaladare a situației cu care ne confruntăm în Ucraina”, a declarat Morawiecki.

Săgeata arată în direcția Rusiei. Nimeni din Occident nu este interesat de orice fel de instabilitate pe piața energetică.

Anders Puck Nielsen

Anders Puck Nielsen, cercetător la Centrul pentru Operațiuni Maritime din cadrul Colegiului Regal de Apărare din Danemarca, a declarat că momentul în care au avut loc scurgerile a fost “evident”, având în vedere ceremonia pentru conducta baltică.

“Săgeata arată în direcția Rusiei”, a spus el. “Nimeni din Occident nu este interesat să existe vreun fel de instabilitate pe piața energetică.”

Amploarea pagubelor înseamnă că este puțin probabil ca gazoductele Nord Stream să transporte gaz către Europa în această iarnă, chiar dacă ar exista voința politică de a le pune în funcțiune, au declarat analiștii de la Eurasia Group.

“În funcție de amploarea pagubelor, scurgerile ar putea însemna chiar închiderea permanentă a celor două linii”, au scris Henning Gloystein și Jason Bush.

Aceștia au menționat că conductele submarine sunt proiectate astfel încât să nu poată fi deteriorate accidental, iar scurgerile sunt rare.

“Scurgerile de această mărime reprezintă un pericol grav pentru siguranță și mediu, mai ales dacă Rusia nu va opri pomparea de gaz în sistem”, au declarat analiștii.

Dl Puck Nielsen a spus despre posibilul sabotaj că “din punct de vedere tehnic, nu este dificil. Este nevoie doar de o barcă. Este nevoie de niște scafandri care știu cum să manipuleze dispozitive explozive”.

“Dar cred că, dacă ne uităm la cine ar beneficia de fapt de pe urma tulburărilor, de mai mult haos pe piața gazelor din Europa, cred că există practic un singur actor în acest moment care beneficiază de fapt de mai multă incertitudine, și acela este Rusia”, a adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *