Internațional

Suedia îşi consolidează alerta antiteroristă după o serie de profanări ale Coranului. ”În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o ţintă legitimă, am devenit o ţintă prioritară”, avertizează Ulf Kristersson, o situaţie ”foarte gravă”

Suedia a ordonat armatei şi administraţiilor să-şi consolideze pregătirile împotriva terorismului – pe fondul unei deteriorări a situaţiei securităţii, după mai multe episoade de ardere ostentativă a unor exemplare ale Coranului, care alimentează tensiuni între această ţară scandinavă şi lumea musulmană.

Aceste distrugeri ostentative ale cărţii sacre a islamului ”au sporit riscurile la adresa Suediei”, a avertizat joi, într-un mesaj postat pe Instagram, premierul suedez Ulf Kristersson.

”În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o ţintă legitimă, noi am devenit o ţintă prioritară”, avertizează el, subliniind că situaţia a devenit ”foarte gravă”.

În consecinţă, 15 corpuri de stat şi administraţii – de la Forţele armate şi până la fisc şi serviciile de poliţie – au primit joi misiunea de a-şi ”intensifica activitatea” sub egida serviciilor de securitate.

Obiectivul este o consiolidare a capacităţii Suediei de a se proteja de terorism şi de violenţe extremiste, a le descuraja şi a le contracara”, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Justiţiei Gunnar Strömmer.

La sfârşitul lui iunie, un irakian în vârstă de 37 de ani, Salwan Momika, un refugiat în Suedia, a dat foc unor pagini ale unui exemplar al Coranului în faţa Marii Moschei din Stockholm, principala moschee suedeză.

Săptămâna trecută, el a călcat în picioare şi a rupt un exemplar al cărţii sfinte în faţa sediului Ambasadei Irakului în Suedia, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de preceptele Coranului.

În urma autorizării de către poliţia suedeză a acestui eveniment, sute de irakieni au luat cu asalt şi au invadat Ambasada Suediei la Bagdad.

Ambasadoarea suedeză a fost expulzată din Irak, iar Iranul a anunţat că nu acceptă un nou ambasador al Suediei pe teritoriul iranian.

Guvernul suedez a condamnat profanările, dar a subliniat că libertatea de întrunire şi de exprimare sunt protejate de către Constituţie.

În ianuarie, un extremist de dreapta a ars un exemplar al Coranului – denunţând candidatura Suedie la NATO şi negocieri cu Turcia în acest scop.

După secole de nealiniere, Suedia, la fl ca Finlanda, hotărâtă să adere la Alianţa Nord-Atlantică, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, dar spre deosebire de vecina sa nordică, aşteaptă în continuare să ca Turcia şi Ungaria să-i ratficie aderarea.

Ulf Kristersson avertiza miercuri împotriva unor campanii de dezinformare care vizează Suedia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *