Economie

Suedia oferă Moldovei 10 milioane de dolari: „Va ajuta gospodăriile vulnerabile din Moldova să facă față facturilor mari la energie”

Suedia contribuie cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile vor permite Guvernului Republicii Moldova să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100.000 de gospodării vulnerabile, scrie Jurnal.md

„Economiile țărilor europene, și în special economia Moldovei, sunt grav afectate de agresiunea oribilă și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și de manipularea continuă a aprovizionării cu energie. În Moldova, oamenii se luptă cu costuri crescute ale vieții, care afectează cel mai mult persoanele vulnerabile. În această situație, toți trebuie să fim uniți pentru a fi rezilienți și pentru a trece cu bine peste iarnă. Suedia contribuie pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile din Moldova să facă față facturilor mari la energie. Contribuția financiară de 10 milioane de dolari a Suediei are ca scop să-i ajute pe cei care suferă cel mai mult din cauza actualei crize energetice și economice”, a spus Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciem foarte mult parteneriatul și contribuția semnificativă a Suediei la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest sprijin semnificativ va atenua presiunea asupra grupurilor vulnerabile și va contribui la reducerea inegalităților accentuate de criza multidimensională cu care se confruntă Moldova în domeniul securității, energiei și al costului vieții”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

60% din populația Republicii Moldova este afectată de sărăcie energetică, cheltuind peste zece la sută din bugetele casnice pe facturile la energie, potrivit unui studiu PNUD privind impactul creșterii costurilor resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației.

În baza unui exercițiu de simulare efectuat recent, PNUD estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie din cauza impactului războiului, inclusiv a inflației ridicate, ar putea să crească de peste trei ori, ajungând până la aproximativ 35% din populația totală. Consecințele asupra populației Moldovei sunt de amploare, având cele mai mari repercusiuni asupra segmentelor deja vulnerabile și sărace ale populației. Se estimează că Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va atenua pozitiv această tendință, sprijinind gospodăriile sărace energetic prin compensații pe termen scurt și prin măsuri pe termen lung de sporire a eficienței energetice și de creștere a nivelului de conștientizare a populației.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Suedia ofera….Romania ofera…..Ue ofera……Rusia nu ofera……statul COMPLET ESUAT MOLVODKA cerseste de peste tot Pana cand nu va mai primi nimic de la nimeni . Atunci sa-i vezi pe maldavani cum se buclucesc gramada peste Prut sa scape de acest experiment sinistru al DUPLICITATII STATALE al rep Molvodka, cu curu in 2 luntri 🤣🤣😅😅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *