ActualitateExterne

Sume uriașe de bani sunt în joc

Uniunea Companiilor Siderurgice (Unesid) a comandat un raport juridic privind fraudarea importurilor în Europa de țevi de oțel sudate din China, care sunt declarate structuri solare, pentru a se evita plata tarifelor. Un astfel de caz a fost deja identificat și în România, la proiecte finanțate parțial din fonduri europene.

Într-o notă, Uniunea arată că, odată ce documentul va fi gata, îl va prezenta Ministerului de Finanțe, pentru ca acesta să adopte măsurile necesare.

Materialele, care sosesc din afara Uniunii Europene pentru instalațiile de energie fotovoltaică, sunt incorect declarate ca structuri solare, ceea ce încalcă reglementările vamale și ocolește plata taxelor de stabilite de Comisia Europeană (CE) din 2018.

Unesid dă asigurări că perforarea pieselor „este o înșelăciune pentru a fi declarate structuri solare și a se evita astfel plata taxelor, care se ridică la 25% din valoarea mărfii”.

În primele trei luni ale anului 2024, din China au fost importate materiale la același preț ca țevile (sub 1.100 de euro/tonă), însumând practic 19.400 de tone în 146 de operațiuni, cifră care reprezintă aproape toate operațiunile de import suspecte (aproximativ 23.000 de tone).

Un caz a fost identificat și în România

Dar aceasta nu este singura neregulă care afectează acest sector, clarifică Unesid, care amintește că CE investighează deja reglementarea subvențiilor externe în instalațiile fotovoltaice, inclusiv un caz în România, pe proiecte finanțate parțial din fonduri europene.

Subvențiile primite de companiile chineze „denaturează piața europeană”, adaugă nota, și dăunează companiilor europene.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *