UcrainaUE / Nato

Summit UE – Ucraina: Joi, liderul de la Kiev este așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un ”viitor summit” al Celor 27 , a anunţat luni, 6 februarie, Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European (CE) Charles Michel, fără a da alte detalii, în timp ce mai multe surse anunţă posibila sosire a liderului ucrainean joi la Bruxelles, relatează AFP și Agerpres.

Charles Michel ”l-a invitat pe (Volodimir) Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informaţii suplimentare”, a indicat pe Twitter Barend Leyts.

Menționăm că mai multe surse europene au indicat o posibilă vizită a liderului de la Kiev la Bruxelles, joi, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima vizită a preşedintelui ucrainean în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva ţării vecine, la 24 februarie 2022.

De asemenea, liderul ucrainean, ar putea interveni personal în faţa eurodeputaţilor. O sursă din Parlamentul European (PE) a anunţat ”probabilitatea ca joi, 9 februarie, să aibă loc o sesiune plenară extraordinară în prezenţa lui Volodimir Zelenski”.

Alte două surse parlamentare au confirmat aceasta informaţie, sub rezerva anonimatului. Liderul ucrainean beneficiază de o ”invitaţie permanentă” la Bruxelles, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui CE, Charles Michel. Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate, relatează sursa citată.

Joi ș vineri, va avea loc un summit extraordinar al liderilor europeni, iar printre temele de pe agendă vor fi şi evoluţiile războiului din Ucraina şi solidaritatea UE faţă de Kiev.

Menționăm că Ucraina a primit statutul de candidată oficială la aderare în luna iunie 2022, un proces care necesită numeroase reforme care ar putea dura ani de zile dar pe care Kievul speră să le accelereze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *