Externe

Summit-ul țărilor Europei de Sud de la 9 septembrie, confirmat de Atena

Sursa citată a confirmat data propusă pentru reuniune, precum și răspunsul pozitiv al președinților și premierilor invitați, după ce Parisul a anunțat participarea șefului statului francez Francois Hollande.

Singurul semn de întrebare este cu privire la participarea prim-ministrului spaniol, Mariano Rajoy, date fiind negocierile care se desfășoară în Spania pentru formarea unui nou guvern. "Dar abordarea spaniolă este pozitivă" în ceea ce privește participarea, a afirmat sursa respectivă.

Miza este de a vedea "cum pot țările mediteraneene să influențeze agenda europeană", atât în domeniul economic — "pentru a da mai multă importanță creșterii" — , cât și în ceea ce privește răspunsul la criza migrației, pentru care ele se află în prima linie, a precizat sursa elenă.

"Vom lucra de asemenea la o Europă socială", a indicat aceasta.

Liderii invitați de Tsipras, singurul șef de guvern al stângii radicale în UE, aparțin în majoritate blocului social-democrat european, cu excepția președintelui cipriot și a premierului spaniol.

Grupul de la Visegrad, care reunește Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă, s-a reunit la sfârșitul lunii iulie după Brexit pentru a pregăti propuneri comune vizând reforme ale UE în vederea unui summit informal al Celor 27 prevăzut să aibă loc la Bratislava în 16 septembrie.

Mijloacele de relansare a blocului comunitar după șocul provocat de rezultatul referendumului din 23 iunie în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE au fost în centrul discuțiilor la o reuniune din Italia a cancelarului german Angela Merkel, premierului italian Matteo Renzi, și președintelui francez Francois Hollande.

Grecia este la rândul său în căutarea unui sprijin mai mare din partea UE pentru a face față crizei economice în care se zbate de șase ani și afluxului migratoriu fără precedent pe care l-a atras în 2015 vecinătatea sa cu Turcia.

Alexis Tsipras a lansat cu regularitate apeluri pentru o politică economică orientată spre creștere și mai puțin spre austeritate în administrarea cheltuielilor publice.

De altfel, Atena a denunțat în mai multe rânduri lipsa de ajutor din partea celorlalte țări europene pentru gestionarea crizei refugiațilo

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *