Externe

Summitul CPE: Președintele Serbiei cere retragerea ”pretinșilor primari” din nordul Kosovo

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut joi, 1 iunie, autorităţilor kosovare să retragă ceea ce el a numit ”pretinşi primari” din nordul Kosovo pentru a dezamorsa o criză care a declanşat violenţe, transmite Agerpres.

La sosirea la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene în Republica Moldova, Vucic a declarat că o astfel de măsură ar fi ”cea mai puternică mişcare” care ar putea rezolva criza.

Aleksandar Vucic se află în Republica Moldova pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni, inclusiv preşedinta kosovară Vjosa Osmani.

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primari etnici albanezi s-au instalat în zona cu majoritate sârbă după alegerile din aprilie boicotate de sârbi. SUA şi aliaţii lor au criticat Priştina pentru această decizie.

În ciocnirile de luni au fost răniţi 30 de soldaţi NATO şi 50 de manifestanţi sârbi.

Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.

Cele două ţări negociază normalizarea relaţiilor lor pe baza unui nou plan al UE, susţinut de Statele Unite, într-un proces frecvent întrerupt de izbucnirea tensiunilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *