Actualitate

Summitul Europa-Africa: Se iau măsuri urgente cu privire la sclavia migranţilor în Libia

Evacuarea de uregnţă a africanilor care doresc să părăsească Libia, o "task force" de poliţie şi de informaţii, o comisie de anchetă dar şi o comunicare cu scopul de a-i descuraja pe tineri să încerce să plece în exod sunt prevăzute, a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron miercuri seara la finalul unei reuniuni de urgenţă a nouă ţări cu privire la acest subiect.

După scandalul internaţional în urma difuzării unor imagini dintr-o piaţă de sclavi din Libia, migraţia s-a impus ca o temă majoră a summitului, care reuneşte aproximativ 80 de şefi de stat şi de guverne şi aproximativ 5.000 de delegaţi la Abidjan miercuri şi joi.

Liderii s-au pus de acord să efectueze ”operaţiuni de evacuare de urgenţă în următoarele zile sau săptămâni”, a declarat Macron.

”S-a hotărât să se implementeze o cooperare consolidată pe planul securităţii şi informaţiilor, cu scopul de a destructura reţelele de traficanţi (…), iar o cooperare strânsă va fi implementată printr-o task force operaţională, la care vor lua parte servicii de poliţie şi informaţii (…) în vederea destructurării reţelelor şi finanţării lor”, a precizat el.

”Traficanţii de fiinţe umane” sunt ”profund legaţi” de taficul de armament, de droguri şi de mişcări teroriste care operează în toată fâşia sahelo-sahariană”, a subliniat şeful statului francez.

O comisie de anchetă a Uniunii Africane (UA) urmează să fie înfiinţată în acest sens, a dezvăluit Macron, subliniind că o ”comunicare voluntaristă ţintind tinerii” este necesară pentru ”descurajarea celor care au cedat sirenelor trecătorilor”.

El a apreciat ”că, în fine, este indispensabil să se reconstituie un stat peren” în Libia.

Anterior, la deschiderea lucrărilor summitului, preşedintele ivorian Alassane Ouattara i-a îndemnat pe tineri ”să nu se lanseze în aventură cu preţul vieţii lor”.

Aproximativ 60% din populaţia africană are vârsta sub 25 de ani, iar sute de mii de tinerii disperaţi de şomaj, sărăcie şi absenţa unor perspective în ţara lor – în pofida unui nivel de creştere economică de invidiat – încearcă să emigreze anual către Europa .

”Acest summit trebuie să fie punctul de plecare al unei acţiuni hotărâte împotriva acestei tragedii” a imigraţiei şi a consecinţelor sale, a subliniat preşedintele Comisiei UA Moussa Faki.

Sursa: Rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *