Supă de praz
Vă propunem să pregătiți o supă de praz.
Prazul conţine apă 87-90%, hidraţi de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, substanţe minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu), ulei volatil, saponine şi vitamine (C, PP, B6).
Planta are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, sân, ovarian, are efecte laxative, vermifug, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism, lubrefiază pereţii intestinali, grăbeşte evacuarea intestinelor antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator.
Ingrediente:
– patru fire de praz
– doi morcovi
– un păstârnac
– trei cartofi
– o rădăcină mică de ţelină
– trei căţei de usturoi
– două roşii fierte şi decojite
– 100 g suc de roşii
– sare
– piper
– pătrunjel
– apă
Toate legumele se curăţă şi se spală. Morcovii şi păstărnacul se taie în sferturi şi se fierb circa 45 de minute la foc mediu într-o oală cu apă şi puţină sare.
După ce s-a fiert morcovul şi păstârnacul, supa se separă de legume şi se pune din nou la foc. Adăugăm în supă prazul tăiat rondele, usturoiul tocat mărunt şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă să fiarbă la foc potrivit până când cartofii şi prazul se înmoaie, apoi se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe mici, sucul de roşii şi roşiile tocate mărunt. După ce am adăugat toate legumele mai lăsăm supa să fiarbă 10 minute, o potrivim cu sare şi piper.
Pentru aromă, se adaugă pătrunjel tăiat mărunt. Se poate servi imediat dar şi rece supa este foarte gustoasă.
Poftă bună!