Sănătate

Superalimente de toamnă: Proprietățile minune ale dovleacului

Dovleacul este o puternică bombă vitaminică a toamnei, precum și o super-bacană care uimește prin strălucirea și numărul de vitamine, susține nutriționistul Eleonara Târziu. Leguma trebuie neapărat să fie prezentă în dieta ta, deoarece este bogat în următoarele vitamine.

Vitamina A
Dovleacul este una dintre cele mai cunoscute surse de betacaroten, un antioxidant puternic pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Puterea antioxidantă a beta-carotenului ajută, de asemenea, la combaterea procesului de îmbătrânire prin protecție UV, reduce inflamația, ceea ce va face ca pielea și corpul tău în ansamblu să se simtă mai calm și mai fericit.

Vitamina C
Pe lângă beta-caroten, o cană de dovleac conține aproape 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care vă poate ajuta să vă recuperați mai repede în timpul unei răceli.

Vitamina E
Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina E, fier și acid folic – toate acestea contribuind la îmbunătățirea funcției imunitare și la accelerarea vindecării rănilor.

Potasiu
Umplerea pulpei cu potasiu este crucială pentru scăderea TA, iar semințele neprăjite și nesărate, care sunt pline de zinc și steroli vegetali, vor ajuta la creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare (colesterolul “bun”) și la reglarea valorilor tensiunii arteriale.

Aminoacizi
Semințele de dovleac conțin triptofan, care ajută la producerea de serotonină. Pe lângă buna dispoziție și bucurie, aceasta este esențială pentru un somn sănătos și de calitate.

Nu uitați că acest superaliment din dieta unei persoane sănătoase nu se referă de fapt la o cafea cu lapte de dovleac sau la o brioșă. Optați pentru opțiuni mai sănătoase sub formă de dovleac copt, piure, hummus sau supă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *