Timpul Local

Supraviețuirea regimului separatist din Tiraspol – obiectiv național? Termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița, prelungit până pe 31 august

Termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, a fost prelungit până pe 31 august curent.

O decizie în acest sens a fost adoptată miercuri, 29 iunie, de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Uzina Metalurgică de la Rîbnița, aflată sub controlul teroriștilor pro-ruși, este importator de deșeuri metalice din UE, se află sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău, dar, de facto, este controlată de administrația separatistă și face parte din așa-numita „proprietate de stat”.

Până în 2015 aceasta era proprietatea holdingul rusesc „Metallinvest”, deținut de omul de afaceri Alişer Usmanov. După ce a întâmpinat mai multe probleme economice, uzina a fost vândută autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.

Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița în 2021 a importat deșeuri metalice din UE, deși nu a deținut autorizație de mediu care i-ar fi permis să facă, legal, acest gen de activitate. Presa a scris în cadrul anchetei privind piața metalelor că Uzina solicitase două autorizații de mediu, dar Biroul de Reintegrare susținea că nu se permitea accesul inspectorilor de mediu.

O companie a unui inculpat din dosarul Metalferos se regăsea într-o listă scurtă, cu doar cinci agenți economici, care au importat pe parcursul anului 2021 deșeuri de metale din Uniunea Europeană, procedură suspendată în luna octombrie 2021 și reluată la începutul lunii aprilie curent.

Firma BPM-Trade, acuzată că ar urmări monopolizarea pieței metalelor din R. Moldova, dar și de faptul că ar fi beneficiara solicitării Guvernului de la Chișinău prin care a fost anulată interdicția de a exporta fier uzat din țările Uniunii Europene, nu a importat anul trecut deșeuri metalice în R. Moldova. În schimb, în lista de importatori se află Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, care colaborează cu BPM-Trade, fiind transportator și distribuitorul exclusiv al acesteia.

zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Suveica se învârte indiferent cine e la „putere” în RâMa. Banul (negru) să iasă și maskva sî nu sî supiri. KURVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *