Externe

Surse: Anatoli Ciubais, fost consilier al lui Putin, a fugit din Rusia

Fostul emisar rus pe probleme vizând schimbarea climei, Anatoli Ciubais, a demisionat și ca rezultat a fugit din Rusia în luna martie, acesta opunându-se invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina și, potrivit unor informații, acesta ar fi sosit în Israel în cursul zilei de miercuri.

Ostorojno Novosti, un canal de știri de pe Telegram gestionat de Xenia Soceak, care s-a mutat recent în Israel, a transmis că Ciubais a fost văzut, miercuri, pe Aeroportul Ben Gurion împreună cu soția sa, Avdotia Smirnova. Mama lui Ciubais era evreică.

Mesajul de pe Telegram includea și fotografii din care reieșea că un anume bărbat ar fi fost Ciubais.
Joi, purtătorul de cuvânt al Președinției, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul „nu dispune de anumite capacități și nici nu dorește să urmărească soarta lui Anatoli Ciubais”, după cum relatează Agenția TASS. „Se știe doar că el e în străinătate. Nu se află în serviciul nostru”, a spus Peskov.

Spre sfârșitul lunii aprilie, TASS a anunțat că Ciubais e în Italia, a ajuns acolo venind din Turcia și nu intenționează să se întoarcă în Rusia ca să depună mărturie în procesul de furt de proprietate reclamat de el și valorând 70 milioane de ruble.

Pe data de 25 martie, Putin a semnat un decret prin care l-a demis pe Ciubais din funcția de emisar pe probleme legate de schimbarea climei. Ciubais nu era considerat un funcționar public și nu făcea parte din personalul Administrației Kremlinului.

În luna martie, citând două persoane la curent cu subiectul, canalul Bloomberg a relatat că Ciubais și-a părăsit funcția, el opunându-se invaziei lui Putin din Ucraina. La vremea aceea, Ciubais a fost cel mai important oficial care s-a opus Kremlinului în privința invaziei.

Purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmiș, a respins afirmațiile potrivit cărora Ciubais ar fi plecat din cauza că s-a opus invaziei din Ucraina, ea afirmând pe Twitter că Ciubais a părăsit Rusia „doar din cauză că se temea pentru pielea și banii lui”.

Ciubais a fost răspunzător pentru privatizarea rapidă a Rusiei din anii ’90, iar în perioada 1994-1996, a fost vicepremier pentru politici economice și financiare.

Sursa: G4media.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *