Politică

Suspendarea posturilor TV. Experți: „Aceste posturi lucrau în sprijinul războiului”

Rusia a folosit spațiul nostru mediatic drept un instrument de propagandă, iar decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a suspenda licența a șase posturi TV vizează securitatea națională.

Aceste opinii au fost exprimate de deputatul PAS, Lilian Carp și editorialistul Zarului Național”, Nicolae Negru, transmite Știri.md.

”Desigur, a fost o situație neordinară, fiindcă există această libertate de exprimare, libertatea presei, numai că aceste posturi nu pot fi considerate presă. Aceste posturi lucrau în sprijinul războiului. De exemplu, ei spuneau că noi vom îngheța la iarnă pentru că Maia Sandu nu a mers la Putin și nu l-a rugat să ieftinească gazul. Deci, nu războiul din Ucraina trebuie blamat, dar trebuie blamată Maia Sandu că nu se duce la Putin. 

Nu se spunea despre faptul că Gazprom nu-și îndeplinește obligațiile contractuale, iarăși o formă de sprijin a războiului. Adică se punea acest accent pe neutralitate: nu atacați Rusia, nu supărați pe Putin, nu-i sprijiniți pe ucraineni, nici măcar moralmente. 

Și împotriva refugiaților ucraineni porniseră unele mișcări, diferite informații false. Dacă facem abstracție de război, atunci ei pot spune că e opinia lor, dar asta e propagarea războiului, sprijin pentru război, ceea ce e interzis de Constituția Republicii Moldova. Eu cred că e o decizie în spiritul Constituției”, a declarat Nicolae Negru, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Potrivit deputatului Lilian Carp a adăugat că în Republica Moldova întotdeauna au existat televiziuni care au fost finanțate de Federația Rusă prin intermediul unor partide politice sau prin intermediul unor politicieni.

”Noi am avut în Republica Moldova 18 televiziuni ce aveau proprietari în Parlamentul Republicii Moldova, deci, este clar că aceste persoane, în linii generale, aveau ca obiectiv manipularea opiniei publice. Nici Europa nu are un remediu privind lupta cu propaganda. Să nu uităm de finanțarea acestor televiziuni din surse obscure.

(…) Apoi proprietarii acestor televiziuni, RTR Moldova e nemijlocit fondator Sberbank din Federația Rusă, ce să mai încercăm acum să comentăm, este clar a cui politică ducea. Sau Accentul, Primul în Moldova, iarăși doi cetățeni ai Federației Ruse.

Federația Rusă își alege la o anumită perioadă cui transmite acest holding, a fost în mâinile lui Dodon, apoi a luat și l-a dat în mâinile lui Șor, fără prea mari explicații, deci Federația Rusă decide în mâinile cui dă aceste instrumente de propagandă.

Este clar că în condițiile când ai un război la hotar, Republica Moldova își propune integrarea în UE, dorim să ne căpătăm acel sistem energetic independent, dar spațiul mediatic este proprietatea Republicii Moldova, iar aceasta este exploatată împotriva Republicii Moldova de către Federația Rusă. 

Acest lucru l-au înțeles și europenii și au luat aceste decizii cu câteva luni în urmă împotriva Russia Today, Euronews în limba rusă și altele, deci și-au dat seama că toate instrumentele pe care le-a folosit Federația Rusă în propaganda lor pentru răsturnarea ordinii publice din țările lor, fiindcă guvernele de acolo luptă pentru democrație, să țină democrația în picioare și aceștia folosesc spațiul lor mediatic împotriva propriilor guvern”, a declarat Carp.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *