Actualitate

Susținere UE pentru reformele în sectorul bancar moldovenesc

Peter Michalko a accentuat importanța reformelor în sistemul bancar pentru asigurarea stabilității financiare și încrederii publice după criza bancară. Ambasadorul a apreciat progresul atins de Banca Națională a Moldovei în stabilirea unui cadru modern de reglementare și supraveghere, în conformitate cu standardele UE (Basel III), în soluționarea problemelor din sectorul bancar legate de transparența acționarilor și expunerea față de părțile afiliate. Diplomatul european a încurajat continuarea eforturilor pentru realizarea tuturor angajamentelor asumate față de programele FMI și ale Uniunii Europene, subliniind rolul primar al băncilor drept catalizator al activității economice a țării.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a apreciat suportul oferit de către UE în implementarea cadrului normativ legat de Basel III, menționând că a fost realizat un lucru enorm pentru „curățarea” sectorului bancar și atragerea investitorilor de încredere. Potrivit guvernatorului, aproape o jumătate din activele sectorului bancar sunt deținute actualmente de către sucursale ale grupurilor bancare europene cu renume. „Sectorul bancar trece prin cele mai profunde reforme de până acum, pentru a avea bănci sigure, rezistente și generatoare de profit în Moldova”, a declarat Sergiu Cioclea. Guvernatorul a mai spus că Basel III creează multe cerințe noi pentru bănci și supravegherea bancară, iată de ce sunt vitale eforturile și investițiile băncilor pentru o bună punere în aplicare a noului cadru normativ.

Aldona Jociene, înalt consilier UE în domeniul bancar, a subliniat că Basel III încurajează dialogul eficient între supraveghetori, bănci și auditorii externi, cooperarea cu autoritățile de supraveghere străine fiind de o importanță crucială.

Noua lege cu privire la activitatea bancară a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent și va fi pusă în aplicare gradual până în anul 2020. Participanții la seminar au avut posibilitatea să afle de la reglementatorii, supraveghetorii și băncile europene despre experiența și lecțiile învățate pe parcursul implementării acestor standarde în țările UE, dar și să discute oportunitățile și provocările băncilor din Republica Moldova.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *