InternaționalUE / Nato

Szijjarto: Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite

Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite. Despre acest lucru a declarat marţi, 29 noimebrie, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în timpul reuniunii de la Bucureşti a miniştrilor de externe din statele NATO, relatează agenţiile EFE, MTI și Agerpres.

De când a început războiul în Ucraina, ”toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia”, a subliniat Szijjarto într-o declaraţie acordată postului ungar de ştiri M1.

”Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o”, a subliniat acesta, de asemenea, exprimându-şi speranţă că, după ce războiul din Ucraina se va fi terminat, vor putea fi reluate discuţiile pe acest subiect.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, la reuniunea ministerială a NATO care se desfăşoară la Bucureşti a fost înaintată o propunere informală, neînscrisă în vreun document, asupra Comisiei Ucraina-NATO, dar la care Ungaria şi Turcia au refuzat să subscrie, relatează sursa citată.

Însă, dineul de lucru la care va participa şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ”poate oferi o platformă adecvată de consultări, aşa cum au cerut statele membre ale NATO”, a mai adăugat Szijjarto.

Menționăm că mai devreme, MAE de la Kiev a anunţat că pentru a depăşi veto-ul ungar asupra reuniunilor Comisiei Ucraina-NATO la nivel superior celui de ambasadori, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a organizat în timpul reuniunii ministeriale de la Bucureşti o reuniune separată pentru miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Alo, Cotroceni ( Joha) învață și tu sa ceri drepturile romanilor de pretutindeni? La cât ROMAN ești tu ….. Întreabă-i acum pe suedezi cum ii cu SENGHEN-ul ,ca au nevoie de votul nostru? Intram sau mai stam o TURA? Uitate la Turcia a spus-o răspicat ca nu sunt de acord ca Finlanda și Suedia sa între in NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *