IT&C

Tabăra de vară GirlsGoIT

În perioada 17-30 august, fetele vor deprinde abilități din domeniu, vor învăța limbajul web și vor crea o platformă pentru proiectele proprii alături de profesioniști din domeniu.

În cadrul taberei de vară GirlsGoIT, tinerele vor studia componentele necesare pentru crearea și dezvoltarea unei platforme web. De asemenea, participantele vor interacționa cu ingineri IT din țară cât și de peste hotare. La fel, trainerii de succes vor împărtăși din experiența și cunoștințele lor de programare cu ajutorul unui program de studiu inovativ. Acestea vor avea oportunitatea să-și descopere potențialul de antreprenoare și de stăpânire a tehnologiilor moderne.

În timpul perioadei de aplicare pentru tabără, organizatorii au anunțat că au primit 235 de aplicații de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Dintre acestea au fost selectate 36 de fete din 15 raioane. „Criteriile de selectare s-au bazat în primul rând pe problema care vor să o soluționeze tinerele în comunitate. Un alt criteriu a fost experiența sau unele cunoștințe legate de domeniul IT și activitățile extrașcolare ca să vedem cât de implicată și activă este tânăra”, a declarat Ana Efros, coordonatorul de comunicare al proiectului.

La tabăra din luna august au fost selectate fete din mai multe regiuni ale țării: Drochia, Sângerei, Ungheni, Soroca, Bălți și Chișinău.

Proiect de mediu

Maria Toma va participa la tabăra de vară cu un proiect în domeniul mediului. Ea își dorește să construiască o platformă dedicată îngrijirii plantelor din localitate. „Profesorul nostru de biologie, care ne-a predat anul trecut și obiectul „Omul și mediul”, ne-a transmis un mesaj foarte important precum că trebuie să îngrijim de natură. În primăvara acestui an, împreună cu colegii, am reamenajat parcul din sat care era destul de bătrân și era nevoie să îl reîmprospătăm”, ne spune tânăra din Ștefănești, raionul Florești. Astfel, elevii au plantat în jur de 30 de copaci, iar acum Maria Toma își dorește să facă cunoscută ideea de îngrijire a mediului prin mobilizarea oamenilor pentru a păstra natura.

Un alt proiect care va fi pe larg dezvoltat la tabăra de vară aparține unei tinere din capitală, Diana Marusic. Eleva clasei a 12-a își propune să construiască un site ce va conține informație utilă pentru toți elevii din țară. „Am văzut acest fel de proiecte în afara țării, care erau de un ajutor imens pentru elevi în procesul de educație. Această platformă va conține informații despre anumite teme, olimpiade și multe altele, de care ar avea nevoie un elev. Mai mult ca atât, astfel vom putea comunica indirect cu elevii din zonele rurale”, ne spune tânăra entuziasmată. Diana deja lucrează și la conținutul site-ului împreună cu o echipă de elevi dornici de a se implica în proiect.

Vizite la marile companii IT

Primele zile din cadrul taberei vor fi dedicate comunicării și introducerii în acest domeniu, iar programarea propriu-zisă va începe în a treia zi. Organizatorii ne-au dezvăluit că, în cadrul taberei, participantele vor face vizite la diverse companii din țară din domeniul IT, printre care Endava, Moldcell, Pentalog, Adobe pentru a cunoaște mai de aproape procesul de muncă în IT. „Participantele vor avea și posibilitatea de a vizita sediul companiei Endava, pentru a vedea cum se lucrează într-o companie IT și care sunt oportunitățile de învățare și dezvoltare profesională. Sperăm că va fi o experiență plăcută pentru ele, încât pe viitor să participe în programul nostru de internship sau să aplice la un job permanent în echipa noastră”, a declarat Natalia Belicova, coordonatoarea departamentului Recruitment & People Development în cadrul companiei.

„Ne bucurăm să susținem GirlsGoIT ca unul din partenerii cheie ai taberei, oferind infrastructura necesară pentru activitățile desfășurate, dar și sesiuni de instruire pentru tinerele participante. În compania noastră avem multe povești de succes care să demonstreze că atât tinerii, cât și tinerele care aleg acest domeniu se pot realiza profesional. Endava angajează femei în diverse roluri în diverse discipline tehnice și la diferite niveluri de senioritate”, a declarat Kumail Jetha, general manager al companiei.

Aici femeile muncesc la activitățile din departamentele de testare, dezvoltare software, analiză de business și management de proiect. Astfel, 50 la sută dintre managerii de proiect din companie sunt femei, coordonând proiecte pentru soluții complexe pentru clienții internaționali și fiind responsabile cu toate aspectele care pot avea un impact asupra proiectului, respectiv de managementul echipei și comunicarea cu clientul. „Ne așteptăm ca această tabăra de vară să contribuie în interesul tinerelor participante legat de oportunitățile pe care le pot avea în domeniul IT și să acționeze ca și catalizator pentru ca tot mai multe dintre ele să aibă încredere să urmeze această opțiune de carieră IT care vine cu permanente provocări”, a afirmat Kumail Jetha.

Organizatorii taberei de vară deja au creat câteva schițe pentru continuitatea planului de activitate pentru anul 2016. „Programul este planificat pentru anii 2015 și 2016. După ce se termină tabăra de anul acesta urmează ca fetele să deschidă cluburile locale GirlsGoIT. Iar pentru aceasta în toamnă va avea loc un workshop unde tinerele vor învăța să scrie un plan de acțiuni”, a afirmat Ana Efros. Tinerelor le vor fi puse la dispoziție instrumente și mentori care vor ajuta fetele ca să activeze cluburile locale într-un regim productiv.

„Până la tabără au rămas mai puțin de două săptămâni, iar multe dintre tinere sunt entuziasmate că vor avea un proiect propriu pe lângă faptul că vor învăța programarea web. Sunt lucruri destul de noi și captivante. Mai ales că programul a fost dezvoltat într-un fel aparte, încât să le ofere cât mai multe posibil și se bucură de susținerea Ministerului Educației și Ministerului Tineretului și Sportului”, a declarat coordonatorul de comunicare al proiectului.

Vom reveni cu detalii direct de la tabăra de vară GirlsGoIT pentru a vă face cunoscute experiențele și motivațiile fetelor din Republica Moldova, dornice de a deprinde experiență în domeniul IT.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *