Economie Mondială

Țara unde prețul benzinei a crescut cu 6.000% într-o singură zi

Moneda națională a Venezuelei s-a depreciat cu 98% în mandatul actualului președinte Nicolas Maduro, acesta preluând funcția în 2013, după moartea lui Hugo Chavez. Ca urmare a prăbușirii monedei naționale dar și a prețurilor la petrol (principala marfă de export a țării), guvernul de la Caracas a fost nevoit să ia măsuri pentru a menține aprovizionarea țării cu produse de bază.

Prețul unui litru de benzină în Venezuela a fost mărit săptămâna aceasta de 60 de ori, de la 9,7 centavos la 6 bolivari. Locuitorii din țara sud-americana vor plăti astfel echivalentul a 0,94 dolari pentru un litru de carburant. Anterior, aceeași cantitate de benzină avea un cost de (0,015 dolari).

„Având în vedere că ne confruntăm cu o inflație criminală și haotică, indusă cu mult timp în urmă, statul trebuie să ia măsuri pentru a controla și reglementa piețele”, a declarat președintele Nicolas Maduro, citat de Bloomberg.

Cursul de schimb oficial folosit pentru importurile esențiale, precum mâncarea sau medicamentele, a fost mărit de la 6,3 bolivari/dolar, la 10 bolivari/dolar. Deprecierea forțată a bolivarului va reduce presiunea pe bugetul țării, oferind companiei petroliere de stat Petroleos de Venezuela SA mai mulți bolivari pentru fiecare dolar provenit din vânzările de țiței, în vreme ce creșterea prețului la benzină va reduce cheltuielile cu subvențiile. De asemenea, deprecierea va forța cel mai probabil guvernul să mărească prețul alimentelor de bază precum pâinea sau orezul.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *