Actualitate

Țara unde sunt cei mai fericiți oameni din lume

Potrivit raportului realizat de Reţeaua de Soluţii pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN), un program mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a clasificat nivelul de mulţumire din 156 de ţări conform scorurilor obţinute la evaluări privind PIB-ul pe cap de locuitor, asistenţă socială, speranţă de viaţă sănătoasă, libertate socială, generozitate şi absenţa corupţiei, Finlanda a urcat pe primul loc în acest clasament de pe a cincea poziţie ocupată anul trecut, detronând astfel Norvegia. Următoarele clasate sunt, în ordine, Denemarca, Islanda, Elveţia, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Suedia şi Australia.

„Când am aflat despre acest lucru, ne-am spus că trebuie să fie o greşeală”, a glumit Ulla-Maija Rouhiainen, o pensionară în vârstă de 64 de ani din Helsinki.

Fericirea finlandezilor, prezentată deseori în filmele cunoscutului regizor Aki Kaurismak, se bazează pe faptul că le sunt îndeplinite nevoile de bază.

În opinia filosofului Frank Martela, nivelul de satisfacţie depinde de cât de bine funcţionează instituţiile unei ţări, de egalitatea socială, de gradul de libertate, de lipsa corupţiei şi de încrederea în autorităţile guvernamentale şi în persoanele din jur.

Finlanda excelează la toate acestea. Diferenţele de salarizare se micşorează, iar salariul mediu anual în 2015 era de 25.694 de euro. Prin comparaţie, venitul mediu anual în acelaşi an era de 21.970 de euro în Franţa şi de 7.352 euro în Letonia, notează AFP.

Alături de Norvegia, Finlanda este singura ţară europeană care a reuşit să reducă numărul de persoane fără adăpost între 2014 şi 2016, conform unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni, realizat de Federaţia europeană a organizaţiilor naţionale care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA).

Viaţa finlandezilor este în general armonioasă. Ei beneficiază de un sistem de asistenţă medicală eficient, de un program de muncă flexibil şi de un concediu parental generos, ceea ce permite un bun echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

Nici taxele fiscale considerabile, care asigură eficienţa serviciilor publice, nici măsurile de austeritate impuse de aparatul guvernamental de centru-dreapta, menite să susţină revenirea economică după ani de cădere, nu sunt contestate de populaţie.

Iar finlandezii au încredere în sistemul de asigurări sociale – 81% dintre ei au încredere în sistemul de educaţie în comparaţie cu media de 67% raportată de statele OCDE. Iar 75% dintre finlandezi au încredere în justiţie, în comparaţie cu media de 55% din statele OCDE.

Sursa: Capital.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *