Editorial

Țăranul de Chișinău

 În acest articol vom vorbi despre un alt tip de țăran, țăranul de Chișinău – un individ prost, înfumurat, agramat, însă plin de aere de mare orășean. Există o mulțime de categorii de țărani de Chișinău, vom încerca să-i caracterizăm pe fiecare în parte. Mulți dintre ei s-au născut prin orașe, însă după comportament și atitudine sunt mai tâmpiți decât cel mai bleg tractorist dintr-o fundătură de lume.

Țăranul-șofer și țăranul-pieton

Țăranul-șofer crede că dacă și-a luat mașină (și mai ales una mai scumpă), atunci tot orașul e carosabilul și parcarea lui. Acesta nu crede că pietonii sunt oameni, ci mai degrabă niște gâze care trebuie strivite. Țăranul-șofer circulă pe trotuare și semnalizează nervos pietonii care apar în fața lui, uneori acesta iese din mașină și începe a împărți pumni dacă vreun pieton are curajul să-i riposteze (să ne reamintim de cazul lui Ion Dulgheru, un provincial cu aere de mare demnitar). Țăranul-șofer parchează unde vrea: pe trotuar, pe gazon, pe terenurile de joacă, în stațiile de troleibuz ș.a.m.d. Să nu credeți că problema e doar în țăranii-șoferi, mai avem și țărani-pietoni, pentru aceștia orice loc de pe carosabil (indiferent de trafic) reprezintă o trecere de pietoni, iar orice colț de stradă e stație de așteptare a transportului public.

Țăranul-primar

Țăranul-primar e mai distructiv pentru urbe, pentru că are mai multe domenii de influență. Țăranul-primar luptă cu glodul, cu zăpada din oraș, aruncându-l ba pe trotuar, ba pe carosabil. Țăranul-primar vinde autorizații de construcție unde vrea mușchiul lui, promite una și face alta, bea prin garaje pe muzică rusească și după asta vorbește cu lacrimi în ochi despre Unire, se apucă de reparat o stradă centrală și o distruge cu firea, iar atunci când societatea civilă îi spune că a greșit – acesta își aduce aminte de Mâna Moscovei și se supără precum o fată mare.

Țăranul-guvernant

Țăranul-guvernant e la fel de catastrofal precum țăranul-primar, poate și mai mult. Țăranul-guvernant vorbește despre integrarea europeană și-ți fură ultima bucățică de pâine, are un limbaj de colhoznic însă se înțolește de parcă ar fi un șeic, circulă cu suta de kilometri la oră pentru că se grăbește la cină, te poate omorî și o va face dacă va fi cazul, pentru că știe că va fi achitat. Țăranul-guvernant nu se conduce de constituție, de legi, ci de cumetri și de șeful. Din toate categoriile de țărani de Chișinău, acesta e cel mai josnic.

Țăranul-președinte

Țăranul-președinte n-a mai citit o carte de când era în școală, însă se laudă cu biblioteca enormă de acasă. Țăranul-președinte îți spune să nu iei în serios declarațiile lui, pentru că acestea sunt doar amăgeli pentru electorat. Ciudat este că electoratul continuă să-l creadă. Țăranul-președinte își trage halat cu stema Moldovei, taie suportul drapelului UE de la Președinție și după asta pleacă în vacanță, în Cehia. Mai nou, țăranul-președinte își scrie singur scrisori de felicitare de la Putin.

Țăranul-însurățel

Să nu credeți că înfumurarea și apucăturile de țăran de Chișinău sunt caracteristice doar claselor de sus. Și cei de jos vor să se mândrească cu ceva și cad pradă acestor iluzii. Țăranul-însurățel de exemplu locuiește în garsonieră, însă împrumută 50 mii de euro ca să-și facă o nuntă cum nu s-a mai văzut. Peste vreun an ar putea să divorțeze, însă peste un an ar putea să se mai împrumute ca să tragă o nuntă și mai plină de patos.

Țăranul de Italia

Țăranul de Italia, Spania etc. este și el un specimen aparte. Locuiește de ani buni în Europa, respectă toate legile de acolo și este cuminte precum un înger. Însă imediat cum ajunge acasă începe să se comporte ca un porc și-i privește pe conaționalii săi cu ochi plini de dispreț. În Italia acesta de obicei se simte un moldovean de rând, însă acasă se dă drept cel mai mare italian de viță nobilă.

Țăranul cu imobil

Țăranul cu imobil este cel mai mare specialist în arhitectură, design și urbanistică. Acesta neapărat dărâmă câțiva pereți din casă (să fie mai spațios), va construi o anexă (deseori mai mare decât imobilul) și își va rezerva un loc de parcare cu lacăt, chiar dacă locuiește la bloc. Țăranul cu imobil se plânge pe țăranul-primar care nu vine să-i curețe curtea de gunoi sau zăpadă. Și niciodată nu va face singur acest lucru, nu-i permite statutul.

Țăranul violent

Țăranul violent și agresiv este supărat pe toată lumea și pe toate obiectele care-i apar în cale. Dacă nu-i place fața cuiva, acesta va încerca să-l agreseze. Dacă vede o bancă, o urnă sau o stație de troleibuz mai îngrijită, acesta neapărat o va distruge.

Țăranul birocrat și țăranul funcționar

Indiferent ce funcție are, țăranul-funcționar imediat se simte mare șef, mai ales când vine la el un muritor de rând. Te poate înjura și apostrofa, te poate lăsa să aștepți trei ore pentru o chestie, care se rezolvă în 5 minute, sau în general te poate trimite acasă pentru că el încă nu și-a băut cafeaua și nu are dispoziție să comunice cu tine. De obicei, cu cât e mai neînsemnată funcția pe care o deține, cu atât mai umflat este orgoliul de șef.

Cu siguranță mai avem o mulțime de tipuri de țărani de Chișinău, îi întâlnim în fiecare zi, și până la urmă ne conformăm cu această mizerie în care locuim. Suntem răbdători și umili din fire, și suportăm orice nedreptate. Și cât ar încerca să se ascundă acești țărani după țoale scumpe și mașini bengoase, oricum miroase a depravare și alienare mentală de la ei. Știți vorba: poți scoate moldoveanul din sat, dar satul din moldovean nu-l scoți niciodată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *