Politică

Tarifele la gaz în R. Moldova nu vor scădea pentru că Spînu a decis să umple „rezervele” când prețul era la maximul istoric

Andrei Spînu explică de ce moldovenii vor plăti în continuare prețuri exorbitante la gaz, chiar dacă prețul pe bursă este la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni.

Prieteni, am sesizat mai multe întrebări în spațiul public referitor la prețul gazului din ultimele zile de pe bursă și care este planul Guvernului pentru a achiziționa gaz în perioada următoare. Sunt întrebări justificate și voi răspunde mai jos.

▶️ Guvernul planifică să continue achiziția de gaz?

Da, guvernul planifică și va achiziționa gaz în continuare. Moldova are suficient gaz pentru a depăși această iarnă. Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024.

▶️ De ce nu am așteptat să scadă prețul și mai mult înainte ca să cheltuim toate cele 300 mln EUR de la BERD?

Vreau să reamintesc că obiectivul Guvernul a fost să asigurăm țara cu gaze cât mai curând posibil. Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile.

De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?

▶️ De ce nu cumpărăm toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic?

Chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă. Reamintesc că Energocom a fost nevoit să organizeze peste 100 de licitații pentru a găsi suficiente volume de gaz pentru această iarnă.

▶️ Va scădea tariful la gaz?

ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă.

Mai jos, public încă odată graficul cu prețul de pe piață și prețul de achiziție a gazului de către Energocom.

PS: Recomand dlui Ivan Ceban, să reducă tariful pentru o călători cu troleibuzul, înainte de a se expune pe subiecte din domeniul energetic. Îi reamintesc că tariful la energie electrică a scăzut considerabil pe parcusul lunii decembrie.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „1800,00 Prețul 1600,00 achiziție a gazului de către Energocom 1400,00 1200,00 1000,00 800,00 600,00 400,00 200, 0,00 207 12 ! 1 Indicelui Lunii Următoare TTF, EUR/1000 00 Prețul 1 1. achiziție Energocom, EUR/1000”

Sursa: Andrei Spînu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *