Tarifele la gaz riscă să fie majorate cu 21,2 %
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), SA „Moldovagaz” a trimis un demers oficial prin care solicită ANRE ajustarea tarifelor pentru serviciile de transportare, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale şi a tarifului mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali.
SA „Moldovagaz” cere stabilirea unui nou tarif mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali la nivelul de 5.572 lei/1000 m3, în creştere cu 21,2% faţă de tariful în vigoare de 4.599 lei/1000 m3 (fără TVA) aprobat de ANRE la 26 ianuarie 2011.
SA „Moldovagaz” notează în demersul său că modificarea tarifelor este determinată de majorarea preţului de procurare a gazelor naturale şi fluctuaţia cursului de schimb al valutei naţionale faţă de dolarul SUA. Preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru trimestrul III al anului 2011 s-a ridicat la 367,09 dolari SUA/1000 m3, iar preţul estimat de SA „Moldovagaz” pentru trimestrul IV al anului 2011 va constitui 400,47 dolari SUA/1000 m3. Calculele tarifului mediu de livrare a gazelor naturale efectuate de SA „Moldovagaz” se bazează pe cursul mediu de schimb al monedei naţionale de 12,05 lei pentru un dolar SUA.
Actualul tarif mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali include preţul mediu de procurare a gazelor naturale în mărime de 304,57 dolari SUA/1000 m3 şi cursul mediu de schimb de 12,3 lei pentru un dolar SUA.
Ion Muntean, expert IDIS „Viitorul”
Întâi de toate, ar trebuie să ne resemnăm cu gândul că creşterea preţului la gazele naturale nu se va opri aici şi va continua atâta timp cât vom fi legaţi de o singură sursă energetică. Atunci când există un singur furnizor, eşti nevoit să accepţi condiţiile impuse de acesta. Dar solicitarea de majorare a preţului la gaze naturale cu 21,2% mi se pare exagerată, chiar dacă preţurile la bursele internaţionale a produselor petroliere într-adevăr au crescut. Totodată, trebuie de menţionat că preţul de procurare a gazelor naturale nu depinde doar de preţurile produselor petroliere, care variază la bursele internaţionale, dar şi de cursul de schimb dolar – leu, iar acesta, în ultima perioadă, a fost stabil, pe alocuri chiar a scăzut. În cazul dat trebuie să vedem cu cât exact ar trebui să fie majorate preţurile actuale, după calculele efectuate de ANRE.
Timpul.md