Economie

„Tarifele la gaze și lumină au fost aprobate cu grave încălcări şi trebuie anulate”

„ANRE vine cu recomandarea către operatori ca aceştia să angajeze companii de audit pentru a verifica corectitudinea cheltuielilor, deci, nu e vorba de auditul complex al activității operatorilor. Şi aceasta, încă o dată, denotă lipsa de competență a agenției, pentru că ea nu are încredere că acele calcule făcute de agenție corespund cu realitatea”, a declarat expertul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Sergiu Tofilat menționează că formula enunțată de mai mulți reprezentați ai societății civile este analogică cu propunerea făcută de preşedintele Armeniei, care a propus efectuarea unui audit complex pe toată durata de activitate a operatorului, cu participarea, neapărat, a membrilor societăți civile.

„Dacă ne referim la Moldova, Legea privind energia electrică şi Legea privind gazul natural, explică clar că această împuternicire de efectuare nu a auditelor, dar a controalelor la operatori, îi revine agenției. Deci, ANRE trebuie să organizeze un tender pentru selectarea unei companii cu renume şi, evident, ar fi de dorit să fie format şi un grup de reprezentanți ai societății civile, care să participe la acest audit”, a opinat expertul.

Sergiu Tofilat mai spune că, întrucât hotărârile privind majorarea tarifelor au fost suspendate, că revenim la tarifele vechi. Ceea ce înseamnă că pentru cei care au achitat deja facturile la tarife noi aceste plăți urmează a fi recalculate de operatori. Dacă operatorul „uită” cumva să facă recalculul, atunci consumatorii au tot dreptul să ceară în scris acest lucru, anexând evident şi facturile deja achitate la prețurile noi. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *