Economie

Tarifele vechi la energia electrică vor fi menținute încă o săptămînă, iar la gaze naturale – două săptămîni

Potrivit hotărîrii ANRE, termenul de suspendare a tarifelor ce vizează energia electrică a fost prelungit cu 7 zile, pînă la 8 noiembrie 2015, iar a tarifelor la gazele naturale – cu 14 zile, pînă la 15 noiembrie 2015. Astfel, facturile pentru consumul de energie electrică și, respectiv, pentru gazele naturale vor fi calculate în baza tarifelor vechi, valabile pînă la 31 iulie 2015.

Consiliul a adoptat decizia respectivă la solicitările titularilor de licențe din sectorul energetic pentru a finaliza rapoartele de audit extern asupra calculelor tarifelor și necesitatea audierii acestor rapoarte în cadrul unor dezbateri publice. Operatorii din sectorul electroenergetic și cel al gazelor naturale urmau să prezinte la ANRE, în termen de 45 de zile, rapoartele de audit extern, însă o parte dintre aceştia nu s-au încadrat în termenul stabilit.

Consiliului de Administraţie al ANRE a decis, la 3 septembrie 2015, suspendarea, pe un termen de 60 de zile, a hotărîrilor sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea tarifelor reglementate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Autoritatea de reglementare a recomandat companiilor să efectueze un audit extern, cu angajarea unor companii cu renume mondial, pentru a elimina toate suspiciunile asupra corectitudinii calculelor efectuate la stabilirea noilor tarife.

În ședința din 18 iulie a ANRE, tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali au fost majorate cu 30-37 la sută, iar la gazele naturale cu 15,6 la sută.

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-a aflat în vizită în Republica Moldova în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2015, a constatat că ”tărăgănarea ajustării tarifelor, generează pierderi și arierate în lanț pe întreg sectorul energetic. Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare pînă la începutul sezonului rece”. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoțită de acordarea unei asistențe sociale direcționate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populației, a mai menționat misiunea FMI.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *