Bună Dimineața

„Tăț copchii ca copchii, numa’ tu ești într-aiurea!”

Aceste cuvinte au fost pentru mine ca adevărul pe care-l simți, dar nu știi cum să-l explici. Mă gândeam că poate trecutul nostru trist a afectat mai mult străbunicii, bunicii și părinții noștri, dar nicidecum pe noi, cei mai tineri.

Scena la care mi-a fost dat să fiu martor, însă, mi-a deschis larg ochii. Era dimineața, mă pregăteam să plec la muncă și am auzit țipându-se la maxim trei metri distanță de mine: „Tăț copchii ca copchii, numa’ tu ești într-aiurea! Și uăi, stai sî vez’ cum ti lichesc la buși cu o vargî!”. Mă ițesc după gard să văd cine-mi mângâie în așa hal urechile dis-de-dimineață. Era o tânără mămică, cu o vârstă cuprinsă între 25-28 de ani. În spatele ei, mergea repede și împiedicându-se fiul său de 3-4 ani, care se îneca în lacrimi, suspinând sub nas „mămicaaaaa”.

Păi de unde să știm noi ce înseamnă respectul față de propria persoană și de unde să avem încredere în propriile forțe, dacă până și celor mici li se impregnează în cap ideea că sunt niște netrebnici, neghiobi, care pot fi puși pe calea cea dreaptă doar cu o „vargî la buși”?!

„Suntem delăsători și ne mulțumim cu puțin. […] Astăzi avem planuri mărețe, mâine spunem că nu va ieși nimic sau că nu are sens. Ne demoralizăm destul de repede, iar de aici și sentimentul de stagnare și dezamăgire. Dacă nu ne educăm și nu ne fortificăm spiritul de învingător, nu vom evolua prea mult în plan social”, mai spunea Mitoș Micleușanu.

În acest caz, nu-mi rămâne decât să mă adresez acestei tinere mămici și celor care au o atitudine similară față de odraslele lor: „Nu vă mai agresați verbal copiii, încetați să creșteți din ei niște frustrați și educați niște personalități puternice, încrezute în propriile puteri, care pot învăța, persevera și deveni membri sănătoși ai societății noastre. Mai mult, dorința de a pleca din Moldova va fi asociată nu doar cu anumite greutăți întâlnite în țară, ci și cu o copilărie „într-aiurea, cu varga lichită de buși”.

Bună dimineața!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *