Cultură

Tatiana Jacot: „Iubesc la nebunie romanța”

În 2002 a absolvit gimnaziul din satul natal, iar în 2006 – Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” la canto popular. În anii 2006-2010 își face studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, canto popular, în clasa profesorului Marin Ganciu. Din 2005, este angajată la Orchestra Ansamblului Național de Dansuri și Cântece Populare „Joc”, condusă de Gheorghe Șevcișin, în calitate de solistă a formației. Este laureată a mai multor premii naționale și internaționale. 

Tatiana Jacot este una dintre cântărețele care a îndrăgit folclorul nostru încă din fragedă copilărie. Norocul ei a fost că directoarea școlii din satul natal, Tamara Gâscă, era și profesoară de muzică. Ea a propulsat-o la toate concursurile și așa a pornit în lume cu cântecul popular. Astfel, în 1997 ia premiul II la Festivalul-concurs „Steaua sus răsare” de la Vaslui, România. În 2001 a devenit laureată a Festivalului-concurs republican al interpreților cântecului folcloric „Maria Drăgan” de la Bălăurești, Nisporeni, iar în 2004 este medaliată cu argint la Jocurile Delfice din Chișinău. Au urmat alte concursuri, care i-au adus faima de interpretă a cântecului folcloric: Festivalul-concurs „Tamara Ciobanu” (ediția a VIII-a, premiul I), Cântecele românilor de pretutindeni (premiul III, Drobeta-Turnu Severin, România) etc. Cea mai mare victorie a repurtat-o la Festivalul-concurs de romanță „Crizantema de Argint”, la ediția a XIV-a a căruia a obținut premiul II, iar în 2008, la cea de-a XVI-a ediție, s-a învrednicit de Marele Premiu al acestui festival.

„Când am participat la Festivalul „Maria Drăgan”, aveam doar 14 ani, cu toate că, în conformitate cu regulamentul, trebuia să fiu de 16 ani. Dar am fost acceptată. Așa am mers pe calea cântecului de acasă, drumul pe care m-a îndrumat mama mea, Dora, și tatăl meu, Anatolie Jacot. Lor le rămân recunoscătoare pentru tot ceea ce am realizat în viața mea”, afirmă Tatiana Jacot.
De altfel, ea, în calitate de deținătoare a Marelui Premiu la Festivalul „Crizantema de Argint”, trebuia să evolueze la Târgoviște, dar, din cauza unor circumstanțe nefavorabile care au apărut între timp n-a ajuns acolo.
În prezent, Tatiana pregătește un CD de cântece populare înregistrate cu Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” condusă de către Nicolae Botgros. Iată doar câteva dintre piesele interpretate de ea pentru acest album: „Cântă-mi, lăutare”, „Bate ceasul miezul nopții”, „Îmi iubesc portul și vorba”, „Când e horă-n satul meu” ș.a.

„Visul meu e totuși să ajung la „Crizantema de Aur”. Îmi mai doresc să rămân întotdeauna pe scena profesionistă. Altceva decât să cânt, nu pot face. Le sunt recunoscătoare maeștrilor Nicolae Botgros, Gheorghe Șevcișin, Petru Frecăuțanu, Petre Neamțu pentru tot ce-au făcut pentru mine”, ne-a mai spus Tatiana Jacot.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *