Actualitate

Tatiana Răducanu: Nu avem o independență reală a judecătorului

Potrivit ei, în Moldova nu există în prezent o independență reală a judecătorului, o independență de a pronunța o hotărâre legală, de a nu se teme de a pronunța o hotărâre când există un interes politic, curaj de a pronunța o hotărâre conform legii. „A doua problemă este promovarea persoanelor fără merite în funcții la Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție, promovarea unor persoane controversate, care nu merită, care nu au o autoritate în justiție, dar sunt promovate”, a declarat fosta membră CSM.

Totodată, judecătoarea spune că judecătorii nu simt suportul CSM. „Judecătorul trebuie să știe că dacă el va avea probleme ca rezultat al pronunțării unei hotărâri sau în cazul în care cineva va insista pe pronunțarea unei hotărâri, el poate pleca la Consiliul Superior al Magistraturii și acolo va fi înțeles și va găsi susținere”, a spus Tatiana Răducanu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, consideră că dacă există judecători lași, șantajabili, corupți și incompetenți, aceștia își aleg membri ai CSM tot astfel de oameni. În opinia lui, judecătorii au o misiune socială, ei nu trebuie doar să rezolve dosare, ci să apere statul de drept și să garanteze drepturile omului. „Dacă acești oameni care sunt astăzi judecători cred că a fi jurist este suficient, se înșeală. Ei trebuie să-și asume un rol social pentru că de hotărârea unui judecător depinde o bancă de la care se fură miliarde, depinde cariera unor politicieni, depinde, probabil, jurisprudența unei țări”; spune Cristi Danileț. Potrivit lui, dacă judecătorii nu realizează acest lucru, înseamnă că există o prolemă legată de lipsa unei culturi profesionale.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *