Opinii și Editoriale

Taxați milionarii țării!

Am avut în vedere lucrurile astea, deoarece am fost la sat. Am observat cu surprindere că oamenii sunt extrem de debusolați. Nu au înțeles mare lucru din vânătoarea de la Pădurea Domnească și nici din destrămarea AIE. Am întrebat câțiva oameni: ce veți face dacă vor fi anticipate. Știți ce mi-au răspuns? Că se vor duce să voteze și vor anula votul. De aici înțelegem două lucruri: că ei cred în falsificarea voturilor nefolosite și că nu mai au deloc încredere în politicieni. Alții, mai puțini, e drept, mi-au spus că vor vota din nou cu comuniștii. Pentru asta țin să îi felicit în mod special pe toți liderii fostei AIE. Iar pe lângă ei și pe toți oamenii care au contribuit la discreditarea acestor lideri.

V-ați imaginat, domnule Lupu sau domnule Filat, că veți câștiga vreunul din toată scârba asta? V-ați înșelat. Deși e bine cunoscută de întreaga lume zicala: „Când doi se ceartă, al treilea câștigă". Nu se mai poate face nimic acum, v-ați compromis reciproc.

Ultima și extrema soluție pentru o Moldovă fără comuniști, e un nou lider și o nouă formațiune politică. Rapid să se înființeze un partid, care să nu aibă rețele de restaurante cum au comuniștii, nici de hoteluri și bănci cum au democrații, nici rețele imobiliare ca liberal-democrații, nici să nu se dea în stambă la petreceri cum o fac liberalii.

Un partid nou, un lider nou. Un lider tânăr și ambițios. Care să știe al cui sprijin să îl caute. Nu influența oamenilor bogați, ci suportul săracilor. Ca să câștige într-o lună săracii de partea lui, trebuie să știe ce le va promite, iar ce va promite să și înfăptuiască. Ca să își câștige de partea lui oamenii săraci și deștepți ai acestui popor, trebuie să vină cu un program nou care să asigure majorarea substanțială a pensiilor și a salariilor bugetarilor.

Asta e clar. Dacă reușește să îi convingă pe oameni de aceste majorări, având în vedere debusolarea maximă în care se zbat acum moldovenii, își va câștiga suportul tuturor. Însă într-o țară așa de săracă trebuie să poți găsi sursa financiară. De unde să iei bani pentru majorări?

Dar înainte de a-mi expune până la capăt ideea, trebuie să vă spun o povestioară. Cu mulți ani în urmă, fiind în vizită în Germania, un neamț mi-a spus: „E mai ieftin să întrețin o femeie decât un Jeep (mașină de teren)". Dar nu știu cum, în amărâta asta de țară, din cinci mașini, două sunt Jeepuri. Ia plimbați-vă până în centru și numărați-le. Mașinile alea mari, majoritatea negre, mai mari de două ori decât Niva. Numărați-le!

Pe lângă faptul că o mașină de acest fel costă mai mult decât un apartament, ea consumă enorm de multă benzină, impozitele și asigurările sunt mult mai mari, taxele de tot felul, cauciucurile și piesele de schimb. Un astfel de automobil e semnul abundenței. Dar de unde s-au luat în Moldova toți bogătanii ăștia?

Matematică simplă: Moldova o numim X, ea dispune de resurse Y, care se împart între Z1, Z2, Zn. Când un număr masiv de domni Z au rămas fără cotă din Y, înseamnă că Z a fost exploatată de acel grup restrâns de Z care se plimbă cu Jeepurile.

Soluția viitorului lider al viitorului partid este asta: impozitarea neuniformă! Creșterea impozitelor în funcție de venit. Sunt multe state care fac același lucru. Cum să i se impoziteze unui profesor același procent din venit ca unui miliardar? Să fie taxate Jeepurile și miliardarii. Cu 50 de procente, cu 80 de procente, iar banii rezultați din aceste impozitări să meargă la bugetari și pensionari. E simplu. Vino, viitorule lider, şi taxează milionarii țării!
Moni Stănilă
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *