Atitudini

Te faci frate cu… oricine, până treci puntea

Faptul că Igor Dodon cere ca PCRM să fie scos în afara legii, mă face să mă prăpădesc de râs. Ce e drept, citeam zilele acestea într-o carte a lui Horia-Roman Patapievici cum Domnia Sa nu reuşeşte nici astăzi să înţeleagă de ce comunismul nu a avut parte, ca şi nazismul, de un Nurnberg, de un tribunal serios şi internaţional care să îl interzică. Iar eu îi dau dreptate. Mai mult, cred că niciodată nu e prea târziu, sau cum se mai spune: mai bine mai târziu decât niciodată.

Dar să asişti la spectacolul lui Igor Dodon nici de plâns nu mai e. Râzi până te doare burta şi gata. Că nu a apărut un tribunal internaţional e trist, dar că Igor Dodon cere scoaterea în afara legii a PCRM-ului e foarte vesel. Mai ales că eu nu înţeleg exodurile astea de la comunism la socialism. Mie asta îmi sună în cap a Republica Socialistă România, în care exista un singur partid: comunist, evident!

Deci care e alegerea celor care se mută de la un partid comunist la unul socialist? Cât de majore sau de reale sunt diferenţele între cele două partide? Nu vă aminteşte acest episod de cuvintele lui Farfuridi (personajul lui I. L. Caragiale) care afirma: „Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!” Cam aşa s-au gândit şi cei care au trecut puntea de la Voronin înspre Dodon. O punte ce îmi aminteşte de un joc din copilărie numit Ţările. În jocul despre care vorbesc fiecare îşi trasa graniţele cu creta pe asfalt. Adică o astfel de ţară e ca puntea dintre comunişti şi socialişti. Poţi să treci şi pe lângă ea, nimic nu se schimbă.

La afirmaţiile lui Dodon şi la dorinţa lui manifestată de a-i pune în afara legii, comuniştii şi-au dat şi ei cu părerea. Liderul socialist e vinovat de exodul comuniştilor. Şi nu doar el, ci şi Chirtoacă. Dar de ce consideră comuniştii că e vinovat şi Dorin Chirtoacă, n-am mai înţeles. Că, spun ei: „Chirtoacă, dar şi alianţa de guvernare, au făcut tot posibilul ca PCRM să nu deţină majoritatea în Consiliul municipal Chişinău”, asta nu e de rău. Ar trebui să ne străduim toţi cât mai mult, să nu mai deţină PCRM majoritatea în niciun consiliu. Dar nu aşa, nu de la comunism la socialism. Să-i democratizăm pe toţi, fiindcă – în ciuda faptului că AIE bâlbâie şi nu ne scoate din impas -, orice alternativă la comunism e mai bună!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *