Cultură

Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în R. Moldova au fost înscrise în patrimoniul UNESCO

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, la lucrările Comitetului Interguvernamental sus-numit, desfăşurat în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie curent la Addis Ababa, Etiopia, R. Moldova este reprezentată de către Andrei Chistol, secretar de Stat în Ministerul Culturii.

În intervenția sa, Andrei Chistol a mulțumit Comitetului pentru decizia luată și a menționat că „înscrierea tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarței în R. Moldova și România în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO va face posibilă o mai bună cunoaştere a scoarţelor româneşti pe plan naţional şi internaţional, salvgardarea tehnicilor tradiţionale şi transmiterea acestora generaţiilor viitoare“.

În baza analizei efectuate de Comitetul de evaluare pe marginea elementelor propuse pentru înscrierea pe Lista Reprezentativă, secretarul de Stat a adus argumente suplimentare privitor la acţiunile Ministerului Culturii în vederea promovării scoarţelor, implicarea comunităţilor locale, a mediului academic şi societăţii civile în salvgardarea tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarţei.

Pe lîngă Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în Republica Moldova și România, pînă în prezent, România şi R. Moldova au introdus pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013).

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *