ExterneUcraina

Tensiuni diplomatice între Ucraina şi Polonia. Ambasadorii au fost convocaţi reciproc la Ministerele de Externe

Ucraina şi Polonia i-au convocat reciproc marţi pe ambasadorii celeilalte ţări, disputa diplomatică a Kievului cu unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai săi escaladând după ce un consilier de politică externă al preşedintelui Poloniei a declarat că Ucraina ar trebui să arate mai multă apreciere faţă de sprijinul acordat de Varşovia în războiul său cu Rusia, relatează News.ro.

Consilierul Marcin Przydacz a declarat, de asemenea, că guvernul polonez trebuie să apere interesele fermierilor din ţară – o referire la interdicţia privind importurile de produse de bază ucrainene, care va expira luna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că ambasadorul polonez a fost convocat la MAE de la Kiev şi i s-a spus în cadrul întâlnirii că declaraţiile despre presupusa nerecunoştinţă a Ucrainei pentru ajutorul Poloniei sunt ”neadevărate şi inacceptabile”.

”Suntem convinşi că prietenia ucraineano-poloneză este mult mai profundă decât oportunitatea politică. Politica nu ar trebui să pună sub semnul întrebării înţelegerea reciprocă şi soliditatea relaţiilor dintre popoarele noastre”, se arată într-un comunicat al Kievului.

La rândul său, Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Varşovia ca răspuns la ”comentariile reprezentanţilor autorităţilor ucrainene”, a scris Ministerul polonez de Externe pe platforma X (Twitter). Postarea de pe reţeaua socială nu a specificat la ce comentarii se referă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a comentat la rândul său pe X că disputa a expus ”diverse semnale că politica încearcă uneori să fie deasupra unităţii”.

”Apreciem foarte mult sprijinul istoric al Poloniei, care, împreună cu noi, a devenit un adevărat scut al Europei de la o mare la alta. Şi nu poate exista nici măcar o fisură în acest scut”, a scris Zelenski în limba engleză.

”Nu vom permite ca vreun moment politic să strice relaţiile dintre popoarele ucrainean şi polonez, iar reacţiile emoţiomale ar trebui să dispară definitiv”, a adăugat Zelenski.

Luni, presa poloneză l-a citat pe Marcin Przydacz, consilierul pe politică externă al preşedintelui polonez Andrzej Duda, vorbind despre o posibilă extindere a interdicţiei de import pentru câteva produse agricole ucrainene.

”Ceea ce este cel mai important astăzi este să apărăm interesele fermierului polonez”, a declarat Przydacz. El a mai spus: ”Cred că ar merita ca (Kievul) să înceapă să aprecieze ce rol a jucat Polonia pentru Ucraina în ultimele luni şi ani”.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Poloniei, României, Bulgariei, Ungariei şi Slovaciei să interzică vânzările pe piaţa internă de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina.

După ce invazia rusă a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au rămas în Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările fermierilor locali.

Cele cinci ţări doresc ca interdicţia privind importurile de cereale să fie prelungită cel puţin până la sfârşitul anului. Aceasta urmează să expire la 15 septembrie.

Prim-ministrul Poloniei a declarat luna aceasta că ţara sa nu va ridica interdicţia la 15 septembrie, chiar dacă UE nu va ajunge la un acord pentru prelungirea acesteia.

Kievul a calificat decizia poloneză drept ”neprietenoasă” şi a îndemnat partenerii Ucrainei şi Comisia Europeană să asigure exportul neîngrădit al tuturor produselor agricole ucrainene către UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *