ActualitateExterne

Tensiuni în creștere în Orientul Mijlociu

Regatul Unit ar putea trimite un portavion în regiunea Mării Roşii în contextul continuării atacurilor rebelilor houthi din Yemen asupra navelor comerciale din zonă, a anunţat ministrul britanic al forţelor armate, potrivit DPA.

James Heappey a sugerat că un un portavion britanic ar putea fi trimis în regiune pentru a lua locul portavionului american USS Dwight D. Eisenhower atunci când acesta va reveni în Statele Unite.

Britanicii au fost deja implicaţi, în cooperare cu SUA, într-o serie de atacuri asupra ţintelor houthi. Nava britanică HMS Diamond se află în Marea Roşie pentru a proteja vasele comerciale ce traversează această zonă.

Într-un interviu acordat revistei House, ministrul James Heappey a sugerat că un portavion britanic ar putea ”umple un gol” în viitor.

”Pentru moment nu este nicio nevoie reală de o capacitate mai mare decât furnizează Ike (porecla lui Dwight D. Eisenhower). Este o navă foarte capabilă. Aşadar, opinia noastră este că, având Ike pe poziţie şi cu avioane disponibile de la Akrotiri, puteam face faţă provocărilor actuale”, a spus reprezentantul Londrei.

El a precizat că Forţele navale britanice (Royal Navy) ar putea trimite un portavion ”atunci când USS Eisenhower pleacă acasă, dacă ar fi nevoie să umplem un gol în desfăşurările de forţe ale SUA sau dacă situaţia se deteriorează şi avem nevoie de mai multe” forţe în regiune.

Amiralul în retragere britanic Lord West of Spithead se află printre cei care au sugerat că Londra ar putea trimite un portavion în regiunea Mării Roşii.

În prezent, Regatul Unit are două portavioane în funcţiune – HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales.

De la declanşarea războiului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie anul trecut, rebelii houthi, care controlează o mare parte din teritoriul Yemenului, şi-au intensificat atacurile în Marea Roşie contra navelor comerciale suspectate de legături cu Israelul, ei afirmând că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au creat în decembrie o coaliţie internaţională pentru a securiza această zonă strategică tranzitată de 12% din comerţul mondial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *