Internațional

Tensiuni între Franța și Germania. Ministrul francez de finanțe: „Relația trebuie resetată”

Relațiile tensionate dintre Franța și Germania generate de războiul din Ucraina și de criza energetică au nevoie de o „resetare” pentru a fi formată o alianță mai puternică între cele mai mari două țări din UE, a declarat joi ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, scrie Reuters.

Legăturile dintre cele două țări, în mod tradițional forța motrice din spatele inițiativelor politice mai largi ale UE, s-au lovit de un punct dificil, guvernele lor amânând o întâlnire planificată săptămâna viitoare până în luna ianuarie a anului viitor.

Le Maire, un vorbitor fluent de germană, cu contacte politice de lungă durată în Germania, a spus că relațiile sunt în prezent „dificile”, în primul rând pentru că războiul din Ucraina a determinat Berlinul să se întoarcă spre Washington, în timp ce Parisul susține „suveranitatea europeană”.

De asemenea, oprirea fluxurilor de gaze din Rusia a dezvăluit dependența Germaniei și a pus sub semnul întrebării modelul energetic al acesteia, în timp ce Franța face un nou impuls asupra energiei nucleare, a spus Le Maire.

În cele din urmă, Germania se străduiește să facă față noilor condiții de afaceri mai dificile din China, care a fost mult timp un „El Dorado” pentru industria germană, a ținut să mai precizeze Le Maire.

„Războiul din Ucraina, problema gazelor și energiei și problema Chinei trebuie să ne conducă la o redefinire strategică a relațiilor dintre Franța și Germania”, a declarat Le Maire în cadrul unei conferințe pentru afaceri.

Acest lucru ar „crea o nouă alianță, posibil mai puternică, prin resetarea unui anumit număr de probleme”, a mai adăugat Le Maire, vorbind la o zi după o întâlnire cu miniștrii de finanțe și economie din Germania.

Oficialii francezi și-au exprimat frustrarea față de ceea ce spun că a fost o serie de decizii unilaterale ale Germaniei, inclusiv un pachet energetic de 200 de miliarde de euro dezvăluit de Berlin fără a avertiza în prealabil Parisul.

La rândul său, Franța i-a iritat pe oficialii germani cu opoziția față de propunerea germană și spaniolă de a construi o nouă conductă de gaz în Pirinei pentru a înlocui livrările în scădere ale Rusiei, preferând în schimb să concentreze investițiile energetice pe sectorul nuclear al Franței.

Decizia Germaniei de a cumpăra sisteme de armament din SUA în loc să le achiziționeze din Europa a stârnit, de asemenea, frustrare în Franța.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *