Moldova

Tensiunile din regiunea transnistreană au fost discutate de Natalia Gherman și Jennifer Brush

Subiectul central al discuţiei a vizat contribuţia Misiunii OSCE în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Şeful diplomaţiei de la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile întreprinse de Tiraspol în vederea limitării accesului Misiunii în regiunea transnistreană. Potrivit ministrului Natalia Gherman, Misiunea OSCE, în calitatea sa de mediator, trebuie să beneficieze de acces liber în regiune în baza cadrului normativ existent. În acest sens, a fost confirmat sprijinul plenar al autorităţilor moldoveneşti pentru activitatea Misiunii în conformitate cu mandatul internaţional al acesteia.

Un alt subiect al discuţiei au constituit îngrijorările Chişinăului în legătură cu situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Oficialul moldovean a remarcat că, aceste instituţii de învăţământ se confruntă cu presiuni crescânde din partea structurile transnistrene. Situaţia şcolilor necesită să fie monitorizată în permanenţă şi Misiunii OSCE îi revine un rol particular în acest sens. Ministrul Natalia Gherman a exprimat speranţa că, întâlnirile preconizate cu reprezentanţii de la Tiraspol vor permite identificarea unor soluţii care vor asigura funcţionarea normală a şcolilor.

De asemenea, la întrevedere au fost abordate evoluţiile politice din UTA Găgăuzia. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a subliniat că divergențele din cadrul autonomiei trebuie să fie soluționate pe calea dialogului.  

Sursa: MAEIE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *