Actualitate

Tensiunile sunt la cote maxime la un pas de România. Vladimir Putin, chemat de urgență la discuții

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis recent, pe cale oficială, că nu a discutat până acum cu omologul său din Rusia despre Războiul din Ucraina. Totuși, liderul ucrainean spune că şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu Vladimir Putin, însă acest lucru nu a fost posibil. Anunțul a fost făcut luni de o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene.

Situație tensionată în Donbas
Ucraina și Rusia se acuză reciproc de agravarea situaţiei în Donbas, unde trupe ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova, într-un război soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014 și până acum.

Zelenski spune că a încercat – fără succes – să discute cu Putin despre aceste tensiuni recente, transmite luni, pentru Reuters, o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, Iulia Mendel, potrivit News.ro, care citează Reuters.

Anunțul părții ucrainene
”Cabinetul preşedintelui a cerut, bineînţeles, să discute cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns şi sperăm puternic că nu este un refuz al unui dialog”, a transmis aceasta.

Totuși, în acelși timp, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară însă că nu a fost informat despre un asemenea demers ”în ultimele zile”.

Reacția Rusiei
Întrebat dacă Putin are să-i transmită ceva lui Zelenski, Peskov a declarat că speră ca la Kiev să prevaleze ”înţelepciunea politică” în vederea dezamorsării şi evitării unui eventual conflict. Rusia ar fi comasat peste 40.000 de militari la frontiera de est a Ucraina şi ar fi mobilizat numeroşi combatanţi în Peninsula ucrainează Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei ucrainene.

Aceste cifre sunt mai mari decât cele prezentate în martie în Parlamert de către comandantul forţelor armate ucrainene Ruslan Homceak. Zelenski urmează să efectueze ”în curând” o vizită la Paris, unde urmează să se întâlnească, la sfârşitul săptămânii, cu omologul său francez Emmanuel Macron, anunţă Mendel.

Putin a acuzat vineri Ucraina de faptul că se află la originea ”periculoaselor acţiuni provocatoare” din Donbas. Kremlinul consideră că Rusia este liberă să-şi mobilizeze trupele în scopuri defensive, dacă vrea acest lucru, pe teritoriul rus.

Agravarea situaţiei în estul Ucrainei îngrijorează aliaţii occidentali ai Kievului. Statele unite şi NATO au denunţat o intensificare a unor acţiuni ”provocatoare” ale Rusiei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *