Ultima oră

Teodor Baconschi îl pune la punct pe Rogozin: “Are o solidă reputație în materie de afirmații excesive”

Chișinaul se pregătește pentru Summitul de la Vilnius, unde este așteptată parafarea Acordului de asociere a Republicii Moldova si Ucrainei la UE.
 
"Dacă adoptă această cale, este necesar să ia în considerare că acest lucru nu înseamnă că aderă la UE", a subliniat Rogozin. "Este vorba despre o antecameră unde pot fi ținuți destul de mult timp, iar în același timp (…) își întrerup mai întâi relațiile cu Federația Rusă", a continuat Rogozin. Multe dintre relațiile existente în prezent vor fi revizuite, în mod "inevitabil", a avertizat vicepremierul rus.

În cazul Republicii Moldova, acest lucru va avea "consecințe importante" în soluționarea conflictului transnistrean, a continuat Rogozin, citat de Itar-Tass, preluat de Mediafax. Moldovenii se înșală "grav" în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede că poate lua o decizie fără să se uite înapoi, fără să consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relații istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piață a produselor și forței de muncă moldovene, potrivit aceleiași surse. Aceste probleme vor fi discutate în cadrul vizitei lui Rogozin, începută luni, la Chișinău.

L-am întrebat pe fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, dacă amenințările vicepremierului rus trebuie luate în serios?

Dl Rogozin are o solidă reputație în materie de afirmații excesive. Dosarul său ca fost ambasador NATO, debordează de aserțiuni hiperbolice. Aș lua deci afirmațiile sale "cum grano salis". Chiar și așa, ele reprezintă însă o amenințare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent și neutru. Republica Moldova are dreptul inatacabil de a încheia orice acorduri dorește, mai ales cele de tipul Acordurilor de Asociere și Acordurilor Aprofundate de Liber Schimb.

– Astfel de amenințări ar putea întoarce Republica Moldova din drumul parafării la Vilnius a Acordului de Asociere și a celui Aprofundat de Liber Schimb?

Sper din toata inima că guvernul premierului Iurie Leanca va merge fără temeri pe direcția pro-europeană asumată de A.I.E. Parafarea Acordului de Asociere, la Vilnius, este o etapă fundamentală pentru reformele angajate și viitorul natural al Republicii Moldova. Perspectiva europeană a Republicii Moldova este șansa istorica a unei intregi generatii. Pe de altă parte, mă întreb: este amenințarea proferată de dl Rogozin și semnul că Federația Rusă va boicota propriul său dialog institutionalizat cu UE ? Este UE un partener al Republicii Moldova și un adversar al Moscovei ?

– Recent, analistul Oazu Nantoi, spunea la Chișinău că politicieni de tipul Rogozin „simbolizează atitudinea Rusiei față de Republica Moldova”. Prin astfel de declarații nu cumva Moscova împinge Chișinăul spre Bruxelles? România poate să facă ceva în acest context?

România este un partener privilegiat al Republicii Moldova pe drumul acesteia spre UE. Nu dam lecții, ci facilităm un dialog, ca stat vecin, membru UE. Acest parteneriat are rațiuni profunde, pe care nici vicepremierul Rogozin, nici altcineva, nu le poate anula. Republica Moldova nu e un no man’s land, ci un stat de certă vocație europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *