Politică

Teodor Cârnaț, despre Stamate: Fentează legea iar cei doi procurori generali au fost numiți neconstituționali

Expertul în drept constituţional Teodor Cârnaţ o acuză pe deputata PAS Olesea Stamate că fentează legea. Cîrnaţ susţine că fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost numit neconstituţional în funcţie. Totodată, Cîrnaţ e de părere că justiţia din Republica Moldova este controlată politic de actuala putere, potrivit Adevărul.

Teodor Cârnaţ menţionează că în cazul lui Alexandr Stoianoglo, Curtea Constituţională ar fi aşteptat comandă politică pentru a declara neconstituţională legea de alegere a Procurorului General peste 8 luni de la numirea acestuia în funcţie.

„Aţi invocat de fiecare dată că Stoianoglo este procurorul general numit legal în funcţie. Nu contează cine e judecător, el trebuie să respecte legea şi anume când judecătorul spune că eu sunt legea, atunci este un câmp mare de subiectivism, că orice comandă politică el poate să o argumenteze prin legea care este votată de către Parlament, însă atunci când politicienii modifică legea în aşa fel ca să-l numească pe Stoianoglo procuror general şi Curtea Constituţională aşteaptă opt luni de zile ca să se termine această procedură de numire în funcţie a procurorului şi să declare legea respectivă neconstituţională, fentează legea Parlamentului, este un complot împotriva Constituţiei, fiindcă ştim foarte bine că deciziile au un efect de viitor, Parlamentul a deschis Cutia Pandorei, modificăm legea, alegem un procuror general în baza unei legi neconstituţionale, ştiind din start că nu e constituţională, însă colaborează cu CC ca să declare această lege neconstituţională pe viitor”, a declarat Cârnaţ.

De asemenea, el a mai adăugat că el ar fi fost unul dintre puţinii care ar fi insistat ca acest concurs de alegere al Procurorului General să fie stopat, pentru că el din start a fost neconstituţional, însă aşa şi nu a fost auzit. Constituţionalistul se arată indignat şi de faptul că aceiaşi comisie, în aceiaşi componenţă, la o diferenţă de 2 ani de zile, au decis că Stoianoglo nu mai este potrivit pentru funcţia de Procuror, doar că atunci când acesta a fost ales în funcţie, Olesea Stamate era Ministrul Justiţiei, iar acum este Preşedintele Comisiei numiri şi imunităţi.

„Eu am fost unul dintre puţinii care strigau să se oprească acest concurs la funcţia de procuror general organizat de Olesea Stamate fiindcă e neconstituţional. Olesea Stamate atunci era ministru al Justiţiei, l-a evaluat pe Stoianoglo neconstituţional, dar profesionist aşa cum spun ei, cu nota 10 (…) Tot aceiaşi guvernare peste 2 ani de zile organizează, numai că Olesea Stamate deja în funcţie de preşedinte al Comisiei numiri şi comunităţi, fentează din nou legea, o modifică în aşa fel ca să-l evalueze pe Stoianoglo în baza noilor modificări la Legea procuraturii şi îi spune că a eşuat, că nu mai este bun ca Procuror General, atunci ne punem întrebarea, oare nu este vădit că politicul modifică legea în aşa fel ca să o înclocuiască persoanele incomode pe cele care sunt comode politicului. Întotdeauna politicul vrea să doarmă bine acasă ştiind că are un Procuror General care la comandă poate să intenteze dosare politice, ca ulterior să vină alt procuror general să spună să le anuleze (…) Parlamentul modifică legea ca ulterior în baza legii votate de către Parlament să voteze neconstituţional un procuror general (…)”, a menţionat acesta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *