Justiție

Tergiversări pe bandă rulantă în dosarul de învinuire a ex-procurorului general adjunct Ruslan Popov. Ce soluția a găsit judecătorul

Judecătoria Chişinău va examina în lipsa unor inculpaţi dosarul ex-procurorului general adjunct, Ruslan Popov, înviuit alături de soţia sa, procurora Iulia Popov, de îmbogăţire ilicită. Dosarul respectiv a fost pornit în urma unei serii de anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) despre averea şi conexiunile fostului procuror.

Şedinţa a fost amânată la solicitarea avocatului inculpatului Calinici, un om de afaceri învinuit de implicare în presupusele scheme ale lui Ruslan Popov. Apărătorul a anunţat instanţa că clientul său a suportat o intervenţie chirurgicală şi are nevoie de două luni pentru reabilitare, scrie Anticoruptie.md.

Preşedinta completului de judecată, Vasilisa Muntean, a anunţat că a primit acordul de la instanţa ierarhic superioară ca să desfăşoare şedinţa de judecată în lipsa unor inculpaţi care nu vor da curs citaţiilor pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

Prima şedinţă în dosarul Popov a avut loc pe data de 15 iulie 2022. De atunci au fost programate 16 şedinţe, dintre care 9 au fost amânate.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi al unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA)

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.

Sursa: Anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *