Internațional

Teroarea frigului, germanii s-au apucat de furat lemne de foc: „Numărul furturilor a explodat în ultimele luni”

Criza energetică și teama că în iarna viitoare va fi frig în case creează probleme proprietarilor germani de păduri: sunt din ce în ce mai multe raportări de furturi de copaci, scrie Die Welt, preluat de portalul de știri din disapora Ziarul Românesc.

Între 10 iunie și 1 iulie, aproape 9 metri cubi de lemn au dispărut în zona părurarului Carsten Breder, în Paderborn, în Renania de Nord-Westfalia. Buștenii zăceau pe marginea unui drum, așteptând să fie ridicați de cumpărător.

Furtul a necesitat o planificare atentă. Pentru pădurar, nu există niciun dubiu: „Autorii trebuie să fi venit cu un camion cu macara, deci au acționat într-un mod destul de profesionist”.

Carsten Breder este convins că aceasta este o tendință în creștere: „Tendința de furt de lemne este clară. O aud și de la colegi din alte regiuni. Mă tem că se va răspândi și mai mult”. O situație neobișnuită, dar care nu-l surprinde pe pădurar. Anunțul unei crize energetice îngrijorează populația: penurie de gaze, apartamente reci, creșterea prețului la petrol. Toate acestea nu sunt de bun augur pentru iarna care vine.

Și prețul lemnului de foc a crescut în Germania. Anul trecut, un metru cub a costat aproximativ 64 de euro. În prezent, prețurile pentru aceeași cantitate variază între 100 și 180 de euro. Potrivit lui Carsten Breder, această creștere poate da oamenilor „ideea de a obține lemn în mod ilegal”.

Recent, cei 300 de pădurari din regiune și-au prezentat preocupările lor la Landesbetrieb Wald und Holz, departamentul pentru păduri și lemn din Renania de Nord-Westfalia. Potrivit lui Nicole Fiegler, purtătorul de cuvânt al Oficiului Naţional Silvic din Münster, „există o creştere a furturilor, dar acestea sunt doar câteva cazuri izolate până acum. Dar acest lucru nu exclude faptul că mai mult lemn este furat fără știrea cuiva. Din păcate, nu este posibil să controlezi impecabil.”

Unele regiuni din Germania au înregistrat furturi spectaculoase în ultimele luni. Cel mai notoriu caz a avut loc în luna mai. Peste 200 de metri cubi de molid, în valoare de 20.000 de euro, au dispărut lângă Schulenberg, în Saxonia Inferioară.

Poliția crede că hoții au folosit o logistică impresionantă: au fost necesare mai mult de opt camioane pentru a fura trunchiurile, care aveau peste cinci metri lungime.

Dar cele mai răspândite cazuri sunt cele la scară mai mică, nu toată lumea are un camion cu macara în garaj. Potrivit pădurarului, e vorba despre „persoane care iau puțin lemn uscat pe biciclete sau într-o roabă, cu siguranță pentru a-l folosi ca încălzire”.

Dar, în Germania, acest gest constituie o infracțiune, precizează Nicole Fiegler. „Din punct de vedere juridic, este clar o infracțiune. Dar oamenii nu realizează asta. De aceea îi avertizăm. Aceștia sunt informați că este, de asemenea, dăunător naturii să colecteze lemnuș mort, deoarece privează animalele de habitat și hrană”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *