ExterneUcraina

Terorismul ”nu trebuie să aibă câştig de cauză” nici în Ucraina, nici în Israel, declară premierul Marii Britanii

Terorismul ”nu trebuie să aibă câştig de cauză” nici în Ucraina, nici în Israel, a declarat vineri premierul britanic Rishi Sunak, la summitul Forţei expediţionare comune, care are loc pe insula suedeză Gotland, relatează Agerpres.

Summitul celor zece state din Joint Expeditionary Force (JEF) are pe agendă în primul rând securitatea şi sprijinul pentru Ucraina, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski urmând să se adreseze vineri liderilor prezenţi, dar reuniunea este umbrită de violenţele din Orientul Mijlociu.

”Cred că este important să spunem că suntem cu toţii indignaţi de atacurile teroriste din Israel. Aşa cum sunteţi cu toţii de acord că suntem alături de Israel în acest moment. I-am oferit premierului (Benjamin) Netanyahu întregul meu sprijin. Terorismul nu trebuie să prevaleze şi nu va prevala în Ucraina, în Europa, nicăieri”, a subliniat Sunak în discursul său.

Înainte de summit, premierul britanic s-a întâlnit la bordul fregatei HMS Diamond, cu omologul său suedez Ulf Kristersson, pentru a discuta despre ”provocările europene comune ca securitatea energetică şi migraţia ilegală”, convenind de asemenea asupra necesităţii de a continua ajutorul pentru Kiev.

Premierul suedez a subliniat la rândul său, luând cuvântul la summitul din Gotland, că Rusia ”reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii” în regiune. ”Evident, înfruntăm împreună această situaţie de securitate, acţionând în complementaritate cu NATO”, a mai adăugat el.

Din JEF, creată în anul 2014, fac parte Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Islanda, Finlanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia şi Norvegia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *