Actualitate

TEXTELE publicitare, lipite pe stâlpi doar după ce filologii le vor verifica

Acest fapt se datorează numărului mare de anunțuri plasate prin oraș, scrise cu tot felul de greșeli. Noile interdicţii sunt prevăzute într-un proiect de modificare a Legii privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Moldovei, discutat deja în comisiile parlamentare.

Documentul, elaborat de liberal-democraţii Nae-Simion Pleşca şi Maria Ciobanu, prevede că certificatul care va confirma corectitudinea textului publicităţii va putea fi obţinut de la Centrul de Terminologie al Institutului de filologie. Obligatoriu ar putea fi suspuse verificării corectitudinii lingvistice nu doar denumirile mărfurilor şi firmelor, dar şi textele instrucţiunilor referitoare la produsele fabricate în Moldova.

În prezent, verificarea corectitudinii lingvistice este atribuită Camerei Înregistrării de Stat, iar Centrul de Terminologie al Institutului de filologie oferă certificate doar agenţilor economici care le cer. Potrivit Codului Contravenţional, în prezent, pentru plasarea publicităţii cu greşeli, persoanele fizice pot fi amendate cu cel mult o mie de lei, iar cele juridice cu 10 mii de lei. Deşi suntem înconjuraţi de texte publicitare care abundă în erori, nicio sancţiune nu a fost vreodată aplicată.

Sursa: epresa.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *