Istorie

Tezaur dacic vechi de 2000 de ani, descoperit într-o pădure din Alba. Autoritățile au fost ajutate de un detectorist

Un tânăr de 27 de ani a descoperit, în mod întâmplător, un tezaur dacic într-o pădure de pe raza comunei Jidvei (Alba). Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000, de ani care a rămas acolo timp de o lună, situația fiind cercetată în prezent de Poliție.

Tânărul din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, a descoperit tezaurul în luna august și a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei, însă autoritățile s-au prezentat la fața locului după aproximativ o lună de la anunțul făcut de tânăr.

La mai multe zile după ce a făcut sesizarea la primărie, tânărul a postat online fotografii cu câteva monede găsite și abia atunci s-a sesizat poliția care a reușit să recupereze cele 116 obiecte de patrimoniu. Potrivit sursei citate acestea sunt foarte valoroase.

Conform legii în vigoare, primăria era obligată ca în termen de 72 de ore de la data sesizării să informeze Direcția Județeană de Cultură și în 10 zile să predea obiectele. Mai departe, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele Muzeului Județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență, fiind vorba despre piese rămase în pământ. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că angajații primăriei nu ar fi cunoscut legea.

Potrivit informațiilor furnizate de Alba24.ro, detectoristul a oferit detalii despre descoperire prin intermediul unei postări pe un grup dedicat detectoriștilor.

„Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm.

Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor.

Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”

Acesta a fost lăudat de unul dintre arheologi deoarece s-a purtat responsabil, a anunțat primăria fără a scoate toate monedele din pământ. Având în vederea că descoperirea nu a fost făcută într-un sit, acesta ar fi putut lua toate monedele și ar fi putut cere recompensă pentru ele, însă nu a făcut-o.

Potrivit aceleiași surse citate, Comuncatul Poliției este următorul:

„La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *