CSI / Rusia

The Guardian a publicat TEXTUL ACORDULUI la care ar fi convenit liderii în cadrul întrevederii de la Minsk

Liderii îşi iau angajamentul de a respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sunt convinşi că nu există altă soluţie decât pacea. De asemenea, sunt pregătiţi să adopte orice măsură este necesară pentru a respectă fie separat, fie împreună aceste două obiective. În acest context, cei patru lideri au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri pentru implementarea acordului de la Minsk, pachet adoptat în 12 februarie 2015. Îşi iau angajamentul să colaboreze la acest proces şi să îşi folosească influenţă faţă părţile implicată în conflict pentru a contribui la punerea în aplicare a acestui pachet de măsuri.

Măsurile prevăzute de declaraţia comună:

1. Încetarea focului în raioanele Doneţk şi Lugansk începând cu miezul nopţii, ora Kievului, 15 februarie 2015.

2. Retragerea armamentului greu de ambele părţi, la distanţă egală, în scopul creării unei zone tampon cu o lăţime de minimum 50 km între cele două linii pentru dispozitive de artilerie calibru 100mm şi mai mult; o zona tampon de minimum 70 km şi una de 140 km pentru baterii de rachete Uragan, Tornado şi Smerci, precum şi pentru sistemele de rachete tactice Tocika.

Forţele ucrainene să se retragă cu kilometri indicaţi de la linia de demarcaţie stabilită în primul acord de la Minsk. Trupele separatiste să se retragă cu aceeaşi distanţă de la aceeaşi linie de demarcaţie stabilită pe 19 septembrie 2014.

Retragerea armamentului greu trebuie să înceapă nu mai târziu de a două zi după întreruperea focului şi trebuie să se încheie în decursul a 14 zile. Acest proces va fi facilitat de OSCE cu ajutorul grupului de contact de la Minsk

3. Asigurarea unei monitorizări eficiente şi a unei verificări a regimului de încetare a focului şi a retragerii armamentului greu se face de către OSCE din prima zi a retragerii armamentului prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice necesare, inclusiv a sistemelor radio, satelit şi altele.

4. În prima zi după retragere, va începe un dialog despre modalităţile de organizare a alegerilor locale în concordanţă cu legislaţia ucraineană şi cu legea privind autodeterminarea locală temporară în raioanele Doneţk şi Lugansk şi despre viitorul regim al acestor raioane în baza legii de mai sus. Nu mai târziu de 30 de zile de la dată semnării acestui document, fără întârziere, trebuie adoptată prevederea Radei Supreme a Ucrainei care indică teritoriul pe care aplică acest regim special în conformitate cu legea despre autonomia locală temporară acordată raioanelor Doneţk şi Lugansk, pe baza liniilor indicate în memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014.

5. Să asigure amnistierea prin adoptarea unei legi care să interzică urmărirea penală şi pedepsirea persoanelor în legătură cu evenimentele care au avut loc în Doneţk şi Lugansk.

6. Să asigure eliberarea şi schimbul tuturor prizonierilor şi a celor reţinuţi ilegal pe baza principiului „toţi pentru toţi”. Acest proces trebuie să se încheie cel mai târziu în a cincea zi de la retragerea pe linia de demarcaţie.

7. Să asigure accesul, livrarea şi păstrarea în siguranţă a ajutoarelor umanitare printr-un mecanism internaţional.

8. Să se găsească o modalitate pentru reluarea tuturor plăţilor sociale, a pensiilor şi altor drepturi băneşti şi pentru plăţile aferente administraţiei locale. În acest scop, Ucraina trebuie să reia conducerea sistemelor bancare proprii din raioane care au fost afectate în urmă conflictului şi, eventual, va fi creat un mecanism internaţional pentru uşurarea acestor transferuri.

9. Reluarea întregului control asupra graniţei de stat de către autorităţile ucrainene pe toată zona de conflict, care trebuie să înceapă din prima zi după alegerile locale din raioane şi să se încheie (procesul, n.r.) după intrarea în normalitate a sistemului politic spre finalul anului 2015, în condiţiile îndeplinirii punctului 11, după consultările cu reprezentanţii celorlalte raioane din Doneţk şi Lugansk în cadrul grupului de contact trilateral. Alegerile locale în celelalte raioane din Doneţk şi Lugansk au loc pe baza legii ucrainene privind sistemul electoral şi reforma constituţională.

10. Retragerea tuturor formaţiunilor străine deţinătoare de armament, tehnică militară precum şi a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei, sub supravegherea OSCE; dezarmarea tuturor grupărilor ilegale.

11. Implementarea unei reforme constituţionale în Ucraina de la momentul intrării în vigoare, la sfârşitul lui 2015, a noii Constituţii, considerată element cheie al descentralizării (cu respectarea specificului regiunilor Doneţk şi Lugansk, negociat cu reprezentanţii acestor regiuni), precum şi adoptarea unei legislaţii permanente privind statutul special al anumitor raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk, în conformitate cu măsurile indicate în notele de subsol, până la sfârşitul anului 2015

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *