CSI / Rusia

(The Guardian) Intensificarea luptelor din estul Ucrainei pune la îndoială armistițiul de la Minsk

Potrivit lui Luhm, chiar dacă conflictul nu degenerează din nou într-un război, criza umanitară se va adânci întrucât civilii vor continuă să plece din zona de conflict. Astfel, mai mult de 1,2 milioane de persoane au fost strămutate din cauza conflictului militar din Est, care a produs peste 6.200 de morţi, începând cu aprilie 2014.

În acest sens, un reprezentant al ”operaţiunii anti-teroriste” a declarat, sâmbătă, la Kiev că opt soldaţi au fost răniţi în 24 de ore. Cu o zi înainte, doi soldaţi au fost ucişi, iar alţi doi răniţi. Pe de altă parte, OSCE ( Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a semnalat în urmă cu o săptămână intensificarea luptelor din jurul satului Shyrokyne, situat la 12,5 kilometri est de Mariupol, disputat de ambele părţi aflate în conflict pentru poziţia să strategică.

Pierderile au crescut mai târziu într-un val de lupta care a început în urmă cu o săptămâna, atunci când Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a raportat în Shyrokyne „cel mai intens bombardament de la mijlocul lunii februarie 2015″.

Satul (aflat la 12,5 mile est de Mariupol) este disputat de ambele părţi, fiecare încercând să-şi consolideze poziţiile lângă portul cheie de la Marea Azov şi totodată centru metalurgic. Săptămâna trecută, Kievul şi liderii separatiştilor din Est au pretins în faţă oficialilor OSCE că şi-au retras armele grele de pe linia frontului, opt tancuri ucrainene şi un obuzier autopropulsat au rămas în zona de conflict.

În acest context, Alec Luhm mai citează în analiză sa opinia lui Konstantin Masovet de la portalul InfoSoprotivlenie, un grup de analişti cu legături strânse cu armata ucraineană, care a declarat că se aşteaptă la lupte izolate pe parcursul acestei luni, mai degaraba decât la ofensivă pe scară largă.
„Ne putem aştepta la o escaladare a conflictului la nivel tactic, o criză a unor puncte în anumite domenii, un sat aici, o răscruce acolo. Forţele ucrainene ar putea, de asemenea, răspunde, acestea ar putea lua acel sat sau acea răscruce”, a conchis analistul portalului InfoSoprotivlenie.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *