Economie

The Guardian: Liderii UE întocmesc planuri de a trimite gaz Ucrainei în caz că Rusia sistează livrările

Cel mai mare producător de gaz din Rusia, Gazprom, a comunicat vineri că Ucraina a ratat şi termenul scadent pentru plata unei facturi de 440 de milioane de dolari aferente gazului livrat în februarie şi a ameninţat că va sista furnizarea de gaz către această ţară dacă nu îşi achita datoria.

Gazprom furnizează Ucrainei aproximativ jumătate din gazul acesteia, iar alte ţări din estul şi sudul Europei, între care Polonia şi Grecia, au se pare rezerve scăzute de gaz.

Cu toate că Gazprom a susţinut că ameninţarea adresată Kievului nu va afecta livrările către restul Europei, liderii occidentali se pregătesc pentru o posibilă lupta cu Moscova privind aprovizionarea cu energie. Cel puţin jumătate din gazul rusesc trimis în Europa trece prin conductele aflate pe teritoriul Ucrainei.

Gazprom a sistat ultima dată furnizarea de gaz către Ucraina la începutul anului 2009, provocând perturbări serioase în aprovizionarea cu gaz rusesc a ţărilor europene. "Ori Ucraina îşi plăteşte datoriile restante, ori există riscul să ne întoarcem la situaţia de la începutul lui 2009", a declarat vineri directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, adăugând că Ucraina are în prezent facturi neachitate în valoare de 1,89 miliarde de dolari.

Intenţia de a lua în calcul inversarea fluxurilor de gaz rusesc vine în contextul presiunilor crescânde la Washington de valorifica marele boom al gazelor din SUA – extrase prin tehnologia fracturării hidraulice -, respectiv de a da drumul exporturilor globale, contracarând influenţă Moscovei.

Deşi sunt cel mai mare producător de gaze naturale din lume, SUA nu-şi exportă în prezent stocurile, iar construcţia unui număr de terminale de export nu va fi gata până cel mai devreme în 2015. Însă administraţia lui Barack Obama are în vedere măsuri care să accelereze efortul privind exporturile americane de energie, slăbind astfel influenţă lui Putin pe viitor.

Joi, la Bruxelles, liderii europeni s-au angajat în discuţii amănunţite privind fezabilitatea schimbării fluxului de gaz în conductele din Europa de Est. Rezervele stocate în Europa, în special în Germania şi Ungaria, care au suficiente provizii, ar putea fi folosite pentru a pompă gaz înapoi spre Ucraina.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că securitatea energetică a fost o prioritate stringentă pentru Ucraina, adăugând că: "Pe termen scurt, ne axam pe reţeaua de transmisie a gazelor, pentru a ne asigura că fluxurile în sens invers cu Uniunea Europeană sunt complet operaţionale".

Un proiect de modernizare a infrastructurii ucrainene de transmisie a gazelor este cuprins în pachetul de asistenţă în valoare de 15 miliarde de dolari promis de UE Kievului, cu posibilitatea acordării unui împrumut iniţial în viitorul apropiat. Un memorandum al Comisiei Europene prevede în mod expres că acesta va caută să facă posibilă o "inversare a fluxurilor de gaze" înspre Ucraina, asigurându-se că acestea vor putea deveni "operaţionale cât mai curând posibil".

Un prim pas s-ar realiza cel mai probabil prin Slovacia, iar oficialii UE presează Slovacia şi Ucraina să semneze rapid un acord care ar permite transportarea gazului în sens invers, dacă o astfel de necesitate apare. "Rute de flux invers" adiţionale ar putea fi introduse prin Bulgaria şi România, sau Croaţia şi Ungaria.

Un înalt oficial german, informat cu privire la discuţiile din întâlnirea de joi, a declarat pentru The Guardian că Berlinul este pregătit să ajute. "Rezervoarele noastre de gaze sunt destul de pline după o iarnă blanda şi suntem gata să ajutăm Ucraina să-şi asigure proviziile de energie, inclusiv în privinţa unor fluxuri inverse de gaz", a spus el.  

Sursa: Guardian.co.ul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *