CSI / Rusia

The Guardian: Putin înroșește telefoanele pentru Siria

Preşedintele rus a vorbit cu lideri din Iran, Arabia Saudită, Israel şi Siria, în încercarea de a strânge suficient sprijin pentru armistiţiu şi pentru a explica detaliile acestui plan, scrie The Guardian.

Liderul rus a deschis şi un centru de coordonare unde părţile care sunt în dezacord pot trimite plângerile privind incidentele în care s-a încălcat armistiţiul.

Unele grupuri armate din Siria au semnat deja armistiţiul, susţine Rusia. Grupările jihadiste Statul Islamic şi Frontul al-Nusra sunt excluse din termenii armistiţiului convenit de Washington şi Moscova luni. Nu este limpede dacă până la urmă toate grupările de opoziţie din Siria vor semna acordul, ceea ce pune sub semnul întrebării credibilitatea armistiţiului, apreciază sursă citată.

Partidele de opoziţie siriene, grupare într-un comitet de negociere sponsorizat de Arabia Saudită, nu s-au exprimat concludent cu privire la armistiţiu întrucât opoziţia se teme că forţele guvernamentale siriene, sprijinite aerian de armata rusă, vor continuă să atace rebelii sub pretextul vizării grupării al-Nusra.

Şi la Londra există scepticism cu privire la iniţiativa rusă şi se crede că este posibil că această să fie, de fapt, o încercare de a câştigă mai mult timp pentru a întări armata regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În decurs de trei ore, miercuri, Putin a vorbit la telefon cu regele Salman al Arabiei Saudite, cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, cu preşedintele sirian şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Este posibil că implicarea lui Putin în acest proces să fie un semn că recunoaşte că războiul civil, care împlineşte în curând cinci ani, nu se va încheia prin mijloace militare, şi că avansul geografic al armatei siriene, în special în jurul Alepului, a întărit suficient regimul lui Assad pentru a putea avea o poziţie de putere la masă negocierilor.

Luni, Putin a arătat că Rusia "va face ce este necesar" pentru că Damascul să respecte acordul de încetare a focului în Siria anunţat de Moscova şi Washington şi speră că Statele Unite "vor face acelaşi lucru" cu grupurile rebelilor sirieni.

Un acord de încetare a focului în Siria va intra în vigoare la 27 februarie, potrivit unui comunicat comun ruso-american, difuzat de Departamentul de Stat de la Washington.

Încetarea ostilităţilor în Siria intră în vigoare la 27 februarie, la ora 00.00 (ora Damascului), se precizează în comunicat.

Rusia şi SUA sunt copreşedinţi ai Grupului internaţional de sprijin pentru Siria, grup din care fac parte 17 ţări.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat acest acord, apreciindu-l ca un "semn de speranţa pentru populaţia siriană", dar a atras atenţia că mai sunt multe de făcut pentru punerea lui în aplicare. 

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *