CSI / Rusia

(The Guardian) Situaţie fără ieşire în Crimeea: Foame de bani şi artificii financiare disperate

După ce Visa, MasterCard şi celelalte sisteme de plată recunoscute internaţional au încetat să mai functioneze în Crimeea, ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după anexare, Federaţia Rusă a introdus în peninsulă Pro-100, prima faza a propriului sistem de carduri de credit, scrie The Guardian.

Pro-100 este singura modalitate de a obţine bani gheaţă în Crimeea. Nici măcar cei care au carduri la bănci ruseşti nu pot face transferuri sau retrage bani în peninsulă.

Localnicii sunt exasperaţi de situaţie, arată jurnaliştii de la faţa locului. Un cetăţean povesteşte că "un prieten din SUA trebuia să îmi transfere nişte bani şi a fost nevoit să îi transfere unui alt prieten din Moscova, care a retras banii şi apoi a trebuit să găsească pe cineva care venea aici cu avionul ca să-mi dea banii în mâna".

"Proiectul Pro-100 a fost introdus foarte repede (…) Sperăm că bancherii şi banca naţională vor integra sistemele înainte de venirea verii, pentru că turiştii care vin aici cu cardurile lor obişnuite să le poată folosi", speră Oleg Saveliev, ministru pentru Crimeea.

Băncile ruseşti nu au intrat în Crimeea de teamă repecursiunilor internaţionale, întrucât anexarea nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Localnicii nu prea au însă de unde alege când vine vorba de finanţele lor, ceea ce le îngreunează viaţă.

Pro-100, pronunţat "pro-sto" (şi înseamnă şi "uşor"), a fost un proiect al Sberbank, controlată de stat şi cea mai mare banca a Rusiei. Sberbank nu a intrat însă în Crimeea şi detaliile privind Pro-100 sunt neclare – website-ul este atractiv, însă la telefoane nu răspunde nimeni.

Se crede că, în cele din urmă, Pro-100 va funcţiona pe întreg teritoriul Rusiei, însă în niciun caz expansiunea nu va avea loc atât de repede pe cât ar avea nevoie locuitorii din Crimeea.

Majoritatea crimeenilor trăiesc cu dificultate din cauza haosului creat de problemele cu băncile. Industria de IT din peninsula a dispărut după anexare şi multe aplicaţii Apple şi Google au încetat să mai funcţioneze. Telefoanele mobile nu mai au semnal din cauza sancţiunilor.

Deşi războiul din estul Ucrainei dă semne că ar fi depăşit etapă cea mai sângeroasă, după armistiţiul de la Minsk, UE şi SUA nu dau semne că ar dori să ridice sancţiunile în următoarele luni.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *