Media

The Guardian: Universul lui Putin se prăbuşeşte

Orice regim autoritar nu se bazează pe legi, justiţie sau ierarhii de guvernare rigide. Singurul factor care-l menţine în viaţă este frica. În momentul în care frica dispare din formulă, legile, instanţele şi ierarhiile acelui regim încetează să mai funcţioneze. Totul începe pur şi simplu să se prăbuşească. 

În prezent, premierul rus Vladimir Putin nu face altceva decât să-şi menţină regimul autoritar, prin numirea  ortacilor săi în funcţii-cheie ale statului. Astfel, vechiul său prieten, general al securităţii, Serghei Ivanov, a ajuns în funcţia de şef al aparatului preşedintelui rus – chiar dacă Putin nu a ajuns încă în fotoliul de preşedinte al Federaţiei Ruse. Rereprezentantul FR la NATO, Serghei Rogozin, unul din cei mai agresivi naţionalişti ruşi, a fost rechemat la Moscova ca să lucreze cot la cot cu Putin. În zilele ce urmează, sunt aşteptate şi alte remanieri în structurile de guvernare de la Kremlin. Toate aceste măsuri arată că Vladimir Putin încearcă să readucă frica ce l-a ajutat să guverneze timp de 12 ani. 

Însă chiar instituţiile media supuse lui Putin încep să-l părăsească. Unii din susţinătorii săi trimit deja semnale de simpatie către cei care protestează împotriva regimului de guvernare şi alegerilor legislative falsificate. Ei nu se mai tem şi asta înseamnă că întreaga structură politică se va răsturna. 

Timpul.md  după The Guardian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *