CSI / Rusia

The Independent: Rușii vor o bucată din insula suedeză Gotland

Langa insula, pe fundul Marii Baltice, rusii de la Gazprom vor sa traga o noua conducta – „Nord Stream-2”, iar autoritatile locale de pe insula deja discuta cu reprezentanții companiei ruse.

Conducta urmeaza sa fie realizata foarte aproape de portul strategic Slite. Mai mult, rușii susțin ca proiectul Nord-Stream-2 nu poate fi realizat daca nu sunt lasati sa intre în posesia portului in cauza, pentru care sunt dispusi sa plateasca generos.

Politicienii din cele mai mari partide din Suedia declară că, după anexarea Crimeei și militarizarea tot mai puternica a statelor baltice, planurile companiei de stat ruse par suspecte.

Potrivit unui membru al Adunării Regionale a Gotland, guvernul central ar trebui să adopte o poziție fermă si sa declare că portul este de importanță strategică și, prin urmare, nu poate fi închiriat unei puteri straine. Tot el spune că politicienii locali nu pot lua decizii ce țin de apararea naționala.

Cu toate acestea, potrivit lui Björn Jansson, membru al Partidului Social Democrat, închirierea portului catre rusi ar putea atrage investiții în Gotland. Jansson nu considera serioase amenințarile la adresa securitatii.

„Este o societate comerciala care doreste sa inchirieze portul nostru. Nu avem altă opinie cu privire la acest subiect”, – a spus el. 

De altfel, înca din luna septembrie, Academia Regală de Științe Militare din Suedia a dezvoltat un scenariu al potențialei invazii de către trupele ruse. Potrivit Aftonbladet, experții militari cred că pe insula Gotland pot debarca în câteva ore 2.500 de soldați ruși.

Astfel, sub ”pretextul unei interventii la conducta de gaz „Nord Stream”, în portul Slite ajung 60 de membri ai unui comando, ”costumati” in munictori la compania de gaze. Ei vor avea arme de apărare aeriană, precum și echipamente de bruiaj pentru semnalul radio. Mai târziu, pe insula vor debarca aproximativ două mii de militari cu 20 de tancuri și alte echipamente militare, inclusiv cele mai noi sisteme de apărare aeriană”.

În prezent, pe insula Gotland se afla o micuta garnizoana suedeza alcatuita din cei 150 de soldați.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *