Actualitate

(The New York Times) Rusia face presiuni asupra vecinilor

Luna trecută vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a efectuat o vizită de lucru la Chișinău unde a discutat cu ministrul economiei de la Chișinău despre prelungirea contractului de livrare a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. The New York Times titrează că Rogozin ne-a amenințat direct că e posibil să înghețăm de frig la iarnă dacă ne vom îndrepta spre vest, aici menționând construcția gazoductului Iași-Ungheni. 

O altă formă de presiune este calificată vizita patriarhului Kiril în Moldova. Mesajele transmise de acesta populației Republicii Moldova au avut tentă politică, mai ales că la trei zile distanță de la plecarea sa, Moscova a impus embargo pentru vinurile moldovenești. 

Agresiunile rușilor nu se îndreaptă doar către Moldova, dar și către alte foste țări sovietice, pe care încearcă să le impună practic să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus Kazahstan. 

Jurnaliștii americani n-au trecut cu vederea nici decizia rușilor de a interzice importurile din Ucraina. Decizia a venit după ce Kievul a optat pentru integrarea în Uniunea Europeană. 

Încercările frenetice ale Rusiei de a păstra influența, un ecou al războiului rece, reprezintă încă iritarea oficialilor ruși față de prezența NATO în fosta sferă de influență sovietică și dorința de a împiedica răspândirea spre est a puterii economice europene”, spune David Hershenhorn.

Potrivit acestuia, Rusia exercită presiuni prin interzicerea importului de produse din Ucraina și Lituania, iar Armenia după vizita din luna septembrie a președintelui Serzh Sargsyan la Moscova „a capitulat” și a aderat la Uniunea Vamală.  

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *