CSI / Rusia

(The New York Times) Un sat de graniţă lângă Ucraina, transformat în bază militară rusă

Dar în această primăvară, calmul rural în cătunul Golovinka a fost rupt de o explozie putrenica, scrie jurnalistul Andrew E. Kramer. „Potrivit localnicilor, la scurt timp după explozie, prin câmpurile din jurul satului puteau fi văzuţi alergând soldaţi ruşi, unii – în lenjerie de corp” – se arată în articol.

Un fermier local, Anatoli, susţine că soldaţii fugeau de incendiul izbucnit la baza militară înfiinţată lângă sat, la depozitul de muniţie. Potrivit lui, obuzele de artilerie au început să zboare în toate părţile. Armata a declarat că incendiul a fost cauzat de un scurt-circuit la o maşină blindată. Şase militari au fost răniţi, 30 de piese de echipament militar au fost distruse.

La un an după ce în sud-estul Ucraina a izbucnit războiul, armata rusă aproape că nu mai ascunde prezenţa sa în apropiere de graniţa cu ţara vecină. Micul sat Golovinka s-a transformat într-un focar de „activitate militară”. În baza militară din apropiere – Kuzminka – unde odată era linişte, acum sunt mulţi soldaţi şi arme grele.soldaţi

Anul trecut, Ministerul Apărării a declarat că acumularea de trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina se face în legătură cu exerciţiile militare şi periodic anunţă retragerea trupelor. „Acum, prezenţa masivă a armatei este greu de ascuns, această fiind permanentizată.

Guvernele din Ucraina şi ţările occidentale susţin că la Kuzminka staţionează trupe militare ruse care periodic sunt trimise în zona de război din sud-estul Ucrainei. Potrivit Kievului, la această baza se află permanent circa 9.000 de soldaţi. Se vorbeşte printre localnici că trupele sunt la Kuzminka pentru a susţine o posibilă ofensivă de vara spre Mariupol.

La rândul sau, Rusia neagă că trimite trupe în Ucraina, iar ruşii care ajung în Donbas sunt voluntari.

Localnicii se obişnuiesc cu prezenţa militarilor

„În satele de frontieră au devenit tot mai frecvent scandalurile la beţie şi arestările. Există cazuri în care militarii trag cu armele prin baruri, iar o dată s-a folosit într-o crâşmă rurală un lansator de grenade. Numărul de infracţiuni în regiunea Rostov, care se învecinează cu regiunile separatiste din Ucraina, a crescut în acest an cu 24%, potrivit mass-media locală.

Potrivit localnicilor, la Kuzminka sunt acum zeci de mii de soldaţi. Pentru ţăranii din zona acest lucru are avantajele sale.

Vladimir a deschis o gheretă unde prepară carne de pui la grătar. „Într-o zi au trecut o duzină de soldaţi cu trăsături mongoloide, caracteristice unor grupuri etnice siberiene. De asemenea au fost văzuţi soldaţii cu trăsături mongoloide luptând de partea rebelilor din estul Ucrainei. În vremuri normale, pe ambele părţi ale frontierei nu vezi mongoli”- se spune în articol.

Graniţa ruso-ucraineană din zona a devenit „permeabilă”. Acest lucru permite nu doar traversarea fără probleme a convoaielor militare ruse dar, de asemenea, a deschis calea pentru contrabandă cu cărbune, arme şi maşini furate. Potrivit lui Paul Picard, reprezentantul Misiunii OSCE în zona, graniţa este zilnic traversată de o duzină de camioane încărcate cu cărbune. soldat ucr

Politică rusă de secretizare a operaţiunilor, indiferent de nivelul real de secretizare, a fost eficace: a tocit reacţia Occidentului, iar diplomaţii europeni şi americani sunt nevoiţi să recurgă la expresii alambicate pentru a descrie situaţia din teren.

Dar, pe teren, diferenţa dintre propagandă şi realitate este aproape comică. „De la 1 septembrie anul trecut, când a început numărarea şi până pe 1 iunie a acestui an, misiunea europeană de observare a frontierei pe partea rusă a numărat 20.021 de oameni în uniforme militare care au trecut frontieră spre Ucraina.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *